0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen foreslår klimamål under støttepartiers smertegrænse

Trods kritik fra støttepartier foreslår regeringen en reduktion af drivhusgasser i 2025 på 46-50 procent.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har søndag foreslået et lavere delmål for reduktionen i udledning af drivhusgasser i 2025, end dens støttepartier tidligere har krævet.

Det fremgår af regeringens klimahandlingsplan for 2020. Planen er et resultat af klimaloven, som forpligter regeringen til hvert femte år at præsentere en klimaplan med et tiårigt sigte.

Men i første omgang ser uenigheden altså kun ud til at strække sig fem år ud i fremtiden.

Torsdag sagde SF, De Radikale og Enhedslisten, at de ville have et delmål om at sænke udledningen af drivhusgasser i 2025 med 50-54 procent.

I en pressemeddelelse om den klimahandlingsplan, der er lagt ud fra regeringen søndag, står der:

»I forbindelse med handlingsplanen foreslår regeringen et indikativt mål på 46-50 procent i 2025«.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) siger i samme pressemeddelelse om planen:

»Regeringen vil gerne have et ambitiøst klimamål for 2025. Det er vigtigt, at vi også på den korte bane handler og sætter gang i reduktioner«.

»Samtidig er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at gøre noget i 2025 - i stedet for et eller to år senere - vælger løsninger, som er ekstremt dyre eller ineffektive - og som i sidste ende ikke lægger den bedste vej frem mod de 70 procent i 2030«.

De omtalte reduktioner udregnes som andel af udledningen i 1990.

Efter regeringens udspil kalder De Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, regeringens udspil for ’fornærmende lavt’.

»Vi kan absolut ikke lægge stemmer til en nedre grænse på 46 procent. Det er for lavt. Det er fornærmende lavt. Og jeg tror også, at det er lavere, end regeringen kan finde flertal for noget sted i Folketinget«, siger han.

Et ’sværdslag’ mellem regeringen og støttepartierne

SF’s klimaordfører, Signe Munk, siger, at det nu står klart, at der ved de kommende forhandlinger bliver et ’sværdslag’ mellem regeringen og dens støttepartier.

»2025-målet er et pitstop på vejen til 2030. Derfor er det vigtigt, at vi kommer et godt stykke af vejen. Der har vi tydeligt sagt, at vi ser en 50 procents reduktion, og det er der, vi starter diskussionen«, siger hun.

Tidligere har Klimarådet, der rådgiver regeringen om klimaspørgsmål, anbefalet et delmål i 2025 på en reduktion af udledningen af drivhusgasser på mellem 50 og 54 procent.

Dengang skrev Klimarådet:

»For at minimere de samlede omkostninger for samfundet ved at nå 70-procentsmålet i 2030 skal vi på den ene side ikke vente alt for længe med at tage fat, da det vil kræve meget voldsomme og dyre reduktioner i slutningen af perioden og mindske troværdigheden om 70-procentsmålet«.

»Men på den anden side bør vi heller ikke forcere reduktionerne unødigt, da vi ved, at de grønne teknologier vil falde i pris over tid, og at nye forbrugsvaner tager tid at rodfæste«.

ritzau

Læs mere: