0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klimatopmøde

Minister vil øge grønne investeringer i ulande

Få dage inden COP26 præsenterer udviklingsministeren en garantiordning til blandt andet grøn omstilling.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Der er behov for et »grønt tigerspring« – ikke mindst i udviklingslande, mener udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S). 

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) ønsker at øge de private investeringer i udviklingslandene. Det skal blandt andet være investeringer i grøn omstilling og økonomisk vækst – særligt i verdens fattigste lande – oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Helt konkret vil Danmark bruge statsgarantier på op til to milliarder kroner, der skal være et supplement til udviklingsbistanden. I en pilotperiode frem til 2025 forventes statsgarantierne potentielt at kunne mobilisere mere privat finansiering til udviklingsformål på op til tre til fire milliarder kroner. En stor del af dette ventes at være investeringer i klima, lyder det i pressemeddelelsen.

Et eksempel på mulige modtagere af garantier er lokale banker, der gør det muligt at udlåne penge til bæredygtige energiløsninger for små- og mellemstore lokale virksomheder. Det kan for eksempel være inden for energieffektivitet, fremgår det i pressemeddelelsen. Det kan også være til fonde, der låner penge ud til virksomheder, der leverer energi fra solcelleanlæg til landsbyer og husholdninger.

»Hvis vi skal nå verdensmålene og målene i Paris-aftalen, er der behov for et grønt tigerspring i form af markant øgede investeringer i klimaet. Det gælder særligt i udviklingslandene, hvor det er en notorisk stor udfordring at tiltrække private investeringer på grund af den højere investeringsrisiko«, siger udviklingsministeren.

Parisaftalen, som blev indgået ved FN’s klimakonference COP21, er skruet sammen, så verdens lande hvert femte år skal skærpe CO2-målene. Formålet er at undgå tipping points – vendepunkter, hvor klimaet løber løbsk med katastrofale følger. På det kommende COP26 ventes det, at der bliver gjort status over Paris-aftalen fra 2015. FN-klimakonferencen afholdes i den skotske by Glasgow fra 31. oktober til 12. november. Her vil Flemming Møller Mortensen også deltage.

Garantiordningen skal placeres i den danske investeringsfond IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande. Den skal udmøntes i samarbejde med Sverige, lyder det i pressemeddelelsen.

ritzau