Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister siger stop for nye skifergasprojekter

Både SF og Radikale vil hindre nye boringer efter skifergas - V og DF kalder holdningen uansvarlig.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modstanden mod at bore efter skifergas rykker nu for alvor ind på Christiansborg.

Hvis det står til de radikale, skal der aldrig mere gives tilladelse til at bore efter skifergas på land i Danmark.

»Vi vil lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer«, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Dermed bryder partiet den fælles forståelse med Socialdemokraterne, der vil fortsætte med at udvinde skifergas, hvis det viser sig at være miljømæssigt forsvarligt.

Samtidigt kræver også SF en række nye krav opfyldt, inden der bliver boret efter skifergas.

Dermed lægger både SF og R reelt op til, at den pause for nye tilladelser, som regeringen indførte i 2012, skal ændres til et permanent nej til skifergas.

»Vi har i forvejen et midlertidigt stop, men vi har fra radikal side ikke behov for at vente på resultatet fra de forsøg, der er i gang. Skulle der komme flere ansøgninger, vil vi sige, de ikke skal imødekommes«, siger Rasmus Helveg Petersen.

Også SF hælder mest til at afvise alle kommende ansøgninger. Men i første omgang vil partiets energiordfører, Steen Gade, have strammet reglerne.

»Lovgivningen har ikke taget højde for den her teknologi. Derfor er der ikke basis for at give flere tilladelser«, siger han.

SF kræver bl.a. klare regler for bortskaffelse af affald og mere åbenhed hos olieselskaberne:

»Det vil være første gang, vi fører kemikalier gennem grundvand, som vi drikker. Derfor skal vi have fuld åbenhed om, hvilke kemikalieblandinger der bruges«, siger Steen Gade.

Venstre: De radikale er utopiske

Hos Socialdemokraterne påpeger erhvervsordføer Thomas Jensen, at skifergas kan bidrage til vækst, arbejdspladser og finansiering af velfærd.

»Sideløbende med den grønne omstilling vil der i Danmark mange år endnu være et stort behov for gas. I takt med den faldende produktion af naturgas i Nordsøen kan skifergassen potentielt bidrage til at opretholde selvforsyningen af gas i Danmark«, siger han og slår fast, at det fortsat er regeringens position.

Den radikale melding om stop for skifergas modtages med forbløffelse i Venstre.

»Det viser bare, at de radikale er ved at udvikle sig til et utopisk, grønt parti«, siger energiordfører Lars Christian Lilleholt.

Venstre er fortsat åben over for at tillade boringer efter skifergas, hvis det kan gøres miljømæssigt forsvarligt.

»Det ville da være mærkeligt hvis man helt skulle afskære sig fra at benytte den mulighed, næsten lige meget hvad der sker«, siger Lilleholt.

Samme holdning har Dansk Folkeparti. Energiordfører Mikkel Dencker peger på, at der potentielt er gas til flere årtiers forbrug.

»Det er en enorm ressource, både økonomisk og forsyningsmæssigt. Der er også et sikkerhedspolitisk element, fordi det mindsker Europas afhængighed af russisk gas. Derfor er det faktisk uansvarligt ikke at tage det op«, siger Mikkel Dencker.

Hvad med naboernes utryghed?

»Det skal man tage meget alvorligt. Også derfor jeg siger, det skal foregå ansvarligt, så det ikke går ud over naboerne«.

To tilladelser

Der er foreløbig givet to tilladelser til at gennemføre forsøg med skifergasboringer, begge til det franske olieselskab Total. Netop nu gør selskabet klar til at gennemføre de første forsøgsboringer i Dybvad i Nordjylland. Hvis der viser sig at være gas, kan det senere blive aktuelt at anvende den omstridte metode frakturering – populært kaldet fracking – hvor man sprækker skiferlagene med vand og kemikalier.

Forsøget i Nordjylland har ført til lokale protester, og i denne uge lænkede aktivister fra Greenpeace sig til boretårnet i 20 timer. Og det er ikke mindst den folkelige modstand, der får de radikale til at sige stop, forklarer klima- og energiministeren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi kan se, at der er stor ulyst til at bo side om side med skifergasboringer. Desuden foregår der jo en hastig udvikling af alternativer til gas«, siger Rasmus Helveg Petersen.

Vil I så også sige stop for nye boringer i Nordsøen?

»Nej. I Nordsøen er ingen naboklager. Og der har vi en indtjening, som vi i dag baserer en del af vores økonomi på«.

Det kan virke som ren symbolik - I vil droppe boringer på land, men ikke på Nordsøen, hvor det virkelig batter?

»Det er fuldstændig reelt. Og vi har jo altså etableret hele Nordsøen, det har vi ikke med en stor omfattende skifergasproduktion på land«, siger Rasmus Helveg.

Spørgsmålet om skifergas er også kontroversielt i andre EU-lande. Både Frankrig og Bulgarien har forbudt anvendelsen af frakturering i jagten på skifergas, og Tyskland overvejer at indføre skrappere betingelser.

Hos Greenpeace kalder klimamedarbejder Tarjei Haaland den radikale melding for »et lille, godt godt skridt«.

»Men de siger ikke noget om, hvad de vil gøre med de tilladelser, der allerede er givet til at bore på et område, der udgør 12 procent af Danmarks areal. Vores stærke opfordring er, at de nu stopper med at lurepasse og kommer ud af busken«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden