Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Monumentalt. Alejandro Aravena, der stiftede egen tegnestue i 1994, har blandt andet lavet bemærkelsesværdige undervisningsbygninger til universitetet Católica de Chile i Santiago.
Foto: Nina Vidic

Monumentalt. Alejandro Aravena, der stiftede egen tegnestue i 1994, har blandt andet lavet bemærkelsesværdige undervisningsbygninger til universitetet Católica de Chile i Santiago.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Og arkitekturens nobelpris går til: En socialt engageret chilener på blot 48 år

Alejandro Aravena er den hidtil yngste modtager af Pritzkerprisen.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alejandro Aravena har vundet Pritzkerprisen 2016.

Det er den største og mest prestigefulde internationale pris, der gives inden for arkitektur, og den kaldes derfor ofte for arkitekturens nobelpris.

Alejandro Aravena er måske ikke så kendt i Danmark, men i sit hjemland og rundt om i verden har han gjort sig bemærket med både markante og poetiske byggerier og en helt usædvanlig social indsats.

Han har været med til at lave 'halve' huse så beboere fra små kår får råd til at flytte ind i dyrere områder, tættere på jobmuligheder. Her kan de selv færdiggøre husene, når de får råd. Således er hans arkitektur med til at løfte folk op i middelklassen.

Afbøder jordskælvsskader

Alejandro Aravena er bare 48 år, hvilket gør ham til den hidtil yngste modtager af Pritzkerprisen.

Han stiftede i 1994 sin egen tegnestue, som blandt har andet lavet fem bemærkelsesværdige undervsiningsbygninger til universitetet Católica de Chile i Santiago. Det er klimatilpasset energi-effektive bygninger med meget innovative facader og planløsninger.

Siden 2001 har han ledet Elemental, en 'handlingstank', der i modsætning til en en tænketank udfører praktiske forandringer i samfundet. Efter jorskælvet i Chile 2010 blev Elemental hidkaldt for at genopbygge byen Constitución med blandt en ny masterplan og et fælleshus.

Elemental fokuserer på projekter af offentlig interesse og social betydning som almene boliger, offentlig rum, infrastruktur og transport. De har udført værker i Chile, USA, Mexico, Kina og Schweiz.

De har designet mere end 2.500 billige boliger og benytter sig af en særlig brugerinddragelse i designprocessen, hvor arkitekterne arbejder tæt sammen med offentligheden og slutbrugerne.

Selv fra Pritzker-juryen

Alejandro Aravena er i år kurator for Venedigbiennalen, som er den største arkitekturudstilling i verden. Han har desuden de seneste 6 år indtil i år selv siddet i den jury, der skulle udpege vinderen af Pritzkerprisen.

Se også:

Formanden for Hyatt Fonden, der står bag prisen, Tom Pritzker udtaler, at juryen har valgt en arkitekt, der uddyber vores forståelse af, hvad godt design er.

»Hans bygninger giver økonomiske muligheder for de uformående, afbøder virkningerne af naturkatastrofer, reducerer energiforbrug og skaber indbydende offentlige rum«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden