0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Lindhe
Foto: Jens Lindhe

De kugleformede plantepotter er Københavns Kommunens seneste æstetiske våben i kampen mod terror. De blegner mod Christian IV’s forsvarsværk, det karakteristiske voldanlæg med bastioner, som i dag er et uvurderligt parkbælte omkring centrum. Der er ikke så meget potentiale for kreativ omtænkning i vor tids forsvarsværk.

Sådan bruger København blomster og bænke mod terror. Men måske er det ikke så god en ide

København har trukket det tunge skyts frem mod terrortruslen. Men hvordan ændrer man bedst en by, så folk kan føle sig sikre, uden at gadernes stemning går tabt? Politikens arkitekturredaktør Karsten R.S. Ifversen er gået en tur blandt blomsterkummer og betonbænke og er ikke overbevist om, at man bekæmper frygten bedst ved at gøre den synlig, skriver han i dette syvdelte essay.

FOR ABONNENTER

Plantepotter formet som kæmpekanonkugler i blank beton er landet på gågader og pladser i København. Toppen er skåret af dem, og ud stikker små træer, blomster og hyggegrønt. Sødladent og provinsielt fremviser det en friseret bynatur, tæmmet, flytbar og hævet op over byens gulv, men sørgeligt komponeret. Grønt i afmålte doser pynter jo i vindueskarmen som på gaden, synes tanken at være.

Men det grønne er blot staffage. Kuglepotterne er stillet op, så de danner en chikane for køretøjer, så jo større de er, jo vanskeligere bliver det at passere. Passivt-aggressivt markerer potternes masse og krop, at her kommer ingen forbi i høj fart.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Læs mere