0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

1 hjerte: Højhuse ved Amager Strand er ren spekulation og tarvelig discount

Få steder i København er skænket så lidt arkitektonisk omsorg som højhusområdet Amager Strandpark, mener arkitekturanmelderen.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Øresundstårnet er med sine 21 etager det højeste af områdets otte højhuse.

Arkitektur

Amager Strandpark er ikke kun navnet på en fantastisk badestrand. Det er også navnet på den bebyggelse, der grænser op til denne strandpark. Strandvejen, der skiller de to ad, er skiltet som en Margueriterute, men det kan kun gælde, hvis man kigger mod øst ud over vandet. For mod vest står spredte højhuse i så tarvelig arkitektonisk bearbejdning, at man skulle tro, at det var opført i al hast for at komme en stor bolignød blandt landets fattigste i møde. Og så kunne man jo blive rørt. Men, ak, det er alene spekulationsbyggeri opført så billigt og pauvert, som man kan slippe af sted med for at hæve fede fortjenester på hovedstadens ophedede boligmarked.

Det er ikke bare nogle få griske kapitalister, men os alle sammen i form af vores pensionskasser, der står bag den skandaløse byudvikling. Dem, som vi har sat til at forvalte vores pensionsformuer bedst muligt, agerer nemlig som hensynsløse vandaler over for vores by og stjæler dens mulighed for at udvikle sig i relation til fremtiden, naturen og klimaet.

Området består af otte højhuse med rækkehuse imellem. Højhusene er stillet så spredt som muligt og anstrenger sig alle for ikke at ligne hinanden i udtrykket. Individualisme var kodeordet på 2010’ernes ejendomsmarked, som dikterede udviklingen af disse projekter. Man vil ikke forveksles med den serielle kransporsæstetik fra 70’erne, som man ser i f.eks. Brøndby Strand. Det er der ikke ejendomsværdi i. Så her har betonhusene fået hver sin indpakning. Nogle med påhængsaltaner, andre med murstenstapet. Men varen indeni, der sælges, er den samme i alle huse. Lyse trægulve, hvide vægge og vinduer på højkant fra gulv til loft. Med forestillingen om udsigt som en særlig individuel og magtfuld måde at bo urbant på, hvor man på en gang både er oven på byen og tæt på dens tilbud.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts