Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gravplyndrede. Før disse antikke terrakottafigurer endte på Glyptoteket, var de hos en smugler i Schweiz. Foto: Peter Hove Olesen

Gravplyndrede. Før disse antikke terrakottafigurer endte på Glyptoteket, var de hos en smugler i Schweiz. Foto: Peter Hove Olesen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerium undskylder fejl i sag om italiensk kunsttyveri

Justitsministeriet sender undskyldning til både kulturministeren og italienerne. Nu vil de danske myndigheder samarbejde med efterforskerne i Rom.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Beklager«. »Meget«.

De to ord bliver i disse dage tastet flittigt i Det Internationale Kontor i Justitsministeriet. Det første brev med netop den ordlyd landede allerede fredag hos kulturminister Brian Mikkelsen (K), og et andet brev, som også vil indeholde en undskyldning, er ved at blive formuleret færdigt.

Det lander inden længe på den italienske statsanklager Paolo Ferris skrivebord i retsbygningen på Piazzale Clodio i Rom.

Koks fra talerstolen Anledningen til den ministerielle anger er sagen om et større antal etruskiske hælervarer, der findes i samlingen på Glyptoteket. Som Politiken har dokumenteret, blev de indkøbt via et særligt aktivt smuglernetværk med bagmanden Giacomo Medici og mellemmanden Robert E. Hecht i front. I forbindelse med den politiske håndtering af sagen har justitsministeren direkte fejlinformeret kulturminister Brian Mikkelsen, som vi skrev torsdag. Det har resulteret i, at kulturministeren har vildledt Folketinget. Italienerne krævede de etruskiske genstande udleveret fra Danmark, lød det nemlig fra talerstolen. Men den oplysning var upræcis. Ved genlæsning af de fire retsanmodninger, den italienske statsanklager har sendt til de danske myndigheder fra 2001-2003, står det nu klart for Justitsministeriet, at brevenes hovedsigte var at appellere til dansk samarbejde i det omfattende opklaringsarbejde.

Gravkoer og motorsave
Den internationale kriminalsag involverer bagmænd, stråmænd og gravrøvere, hvoraf sidstnævnte har benyttet sig af f.eks. gravkoer og motorsave for at fjerne kulturarv fra antikke gravsteder i Italien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Genstandene er indtil 1995 udsmuglet fra Italien og endt i samlingerne på prestigefylde museer – heriblandt Glyptoteket, der handlede med smuglerduoen op gennem 1970’erne.

Afdelingschef i Justitsministeriet Jens Kruse Mikkelsen siger til Politiken:

»Under alle omstændigheder var det forkert, at vi i svaret til Kulturministeriet kun gav indtryk af, at den italienske statsanklager havde bedt om at få genstandene udleveret. Vi må erkende, når vi læser tilbage i papirerne i den danske translatørs oversættelse, at det er upræcist. Vi burde have meddelt Kulturministeriet, at statsanklageren havde bedt om bistand til en række andre ting«.

Den italienske statsanklager Paolo Ferri beder i brevene f.eks. om at få udleveret relevante dokumenter og få et katalog med fotografier af Glyptotekets etruskiske samling. Og han beder ikke mindst om tilladelse til at få lov til at efterforske sagen i Danmark, som han for flere år tilbage fik tilladelse til i Schweiz, USA, Tyskland og Frankrig.

De danske beviser
»Sagen er forældet«, har det hidtil lydt. Derfor har man afvist alle italienske anmodninger.

Men nu viser brevet fra Justitsministeriet til kulturministeren, at ministeriet er knap så skråsikker på sin egen juridiske vurdering fra 2003.

Hidtil har Justitsministeriet lænet sig op ad politiets konklusion om, at danske hælersager forældes efter 10 år. Men nu revurderer ministeriet forældelsen med henvisning til straffelovens paragraf 93. Det kan betyde, at hælesager kan have juridisk relevans langt senere, hvis køberen bliver klar over, at han har indkøbt stjålne genstande. Afdelingschef Jens Kruse Mikkelsen forklarer:

»Vi har blåstemplet politiets indstilling om, at sagen er forældet. Men jeg tror ikke, at man har været helt skarp nok i sin forældelsesvurdering. Og dermed har vi begået en fejl, fordi vi ikke har været bagstopper nok til at se, om juraen holder. Tilbage er bare at sige, at vi ikke har gjort vores arbejde godt nok tilbage i 2003. Der er i hvert fald nogle mellemregninger, som ikke passer«.

»Aldrig afklaret i praksis«
Vil det sige, at Glyptotekets relationer til de kriminelle juridisk set kan være relevante nu?

»Det tør jeg ikke udelukke. Det er et vanskeligt juridisk spørgsmål, som aldrig er afklaret i praksis. Det er derfor noget, vi vil kigge på, når vi får skåret sagen til«.

Er vi så ikke snart derhenne, hvor det ville give mening, at vi i Danmark selv tager initiativ til en undersøgelse af forholdet mellem det statsstøttede danske museum og det kriminelle smuglernetværk?

»Nu kontakter vi de italienske myndigheder for at blive opdateret på, hvor langt de er i sagen. Hvis de oplysninger giver anledning til noget selvstændigt i Danmark, må Københavns Politi inddrages«.

Set udefra kunne det se ud, som om der har været en uheldig alliance mellem Justitsministeriet og Glyptoteket?

»Det kan jeg forsikre dig om, at der ikke har været. Det er alene et spørgsmål om en sjuskefejl. Der har intet fordækt ligget bag. Sagen er blevet behandlet som enhver anden sag, bortset fra at vi uheldigvis ikke har fanget det her vedrørende forældelsesspørgsmålet«.

»En dejlig nyhed«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Rom havde den italienske statsanklager Paolo Ferri i går endnu ikke hørt om den nye danske drejning i sagen. Han er manden, som har arbejdet med opklaringsarbejdet i ti år, og som tidligere har været yderst kritisk over for de danske myndigheders manglende samarbejde og kaldt den danske indstilling »skandaløs«. Til Politiken siger han nu:

»Oh, det var da en dejlig nyhed! Det er meget positivt, når en fejl bliver indrømmet, og der er vilje til at samarbejde. Nu glæder jeg mig til at tale direkte med ministeriets folk. Og jeg vil meget gerne til Danmark og afhøre folk selv«.

Kan du stadig bruge et dansk samarbejde til noget?

»Så absolut. Dokumentationen fra Danmark kan blive afgørende for, om Robert E. Hecht (der nu står anklaget ved retten i Rom, red.) bliver dømt eller frifundet, for anklagerne mod ham er ikke særlig godt dokumenteret, som sagerne står i dag. Det vil de blive, hvis Danmark samarbejder. Næste retsmøde i Hecht-sagen begynder igen 17. januar, og der vil gå mindst et år, før vi når frem til en domfældelse. I sagen mod Giacomo Medici (der er dømt ti års fængsel, red.) er løbet kørt, for man kan ikke fremlægge nyt bevismateriale i en appelsag«.

Kulturminister Brian Mikkelsen er på onsdag kaldt til samråd i Folketingets Kulturudvalg i sagen. Om Kulturministeriet vil tage initiativ til en undersøgelse af Glyptotekets samlinger, kunne Kulturministeriet i går ikke oplyse, da ministeren var sygemeldt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden