Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
POLFOTO (arkiv)/AP
Foto: POLFOTO (arkiv)/AP

snyd. 2.600 år gamle rav-amuletter kom ind i samlingen på The Getty ved en nøje udtænkt plan, så det så ud som en privat donation.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor sag om korruption rammer amerikansk museum

Gamle amuletter kom med i samling på The Getty ved en snedigt udtænkt plan.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da The J. Paul Getty Museum i Los Angeles returnerede omtrent 50 værdifulde oldsager til Italien i 2007, havde det allerede status af at være det museum i verden, der i tre årtier hyppigst havde handlet med kunsthandlere fra et kriminelt netværk af gravrøvere, smuglere og mellemmænd.

Også det danske museum Ny Carlsberg Glyptotek havde op gennem 1970'erne handlet med kunsthandlerne i samme netværk, indtil en ny museumsledelse i 1978 ændrede museets indkøbspraksis.
Skandalen vokser

Men som følge af det amerikanske museums nye åbenhedspolitik og fokus på, hvor dets 45.000 oldsager egentlig stammer fra, anes nu konturerne af en endnu større skandale end den, som hidtil har været kendt.

Det skriver den amerikanske avis Los Angeles Times, der har fulgt det skandaleramte museum tæt.

LÆS OGSÅ

Efter at have haft adgang til interne dokumenter fra The Getty og efter interview med flere centrale personer i sagen, skriver avisen nu, at der fortsat findes hundredvis af antikke genstande i samlingen, som på udspekuleret vis er tilvejebragt via det nu optrevlede netværk.

56 fint udskårne rav-amuletter, som de gamle grækere og etruskere mente besad magiske egenskaber, og som i dag er i det amerikanske museums samling, er blot ét eksempel på kulturværdier, som nu er kommet i søgelyset.
Plyndret fra udgravninger

Amuletterne er, skriver avisen, blevet plyndret fra udgravninger i det nordlige Italien og er blevet solgt af en nu dømt bagmand, Giacomo Medici, der indtil en ransagning i 1994 havde et stort lager med plyndrede græske, romerske og etruskiske oldsager i Schweiz.

Men det var ikke den historie, som museumsgæsterne fik. For da rav-amuletterne blev doneret til museet i begyndelsen af 1980'erne, var den officielle historie, at de havde været i privateje i årevis.

Skattesvig og dokumentfalsk
En tidligere museumsinspektør, Arthur Houghton, valgte imidlertid at foretage sin egen interne undersøgelse af rav-amuletterne omkring 1983. Hans dokumenter fortæller historien om en omfattende korruptionssag, som var orkestreret af en af hans kolleger, den nu afdøde museumsinspektør Jiri Frel.

Frel fik løbende tilbudt et stort antal illegale genstande af to kunsthandlere, Bruce McNall og Robert E. Hecht, med direkte forbindelse til Giacomo Medici. Da genstandene tydeligvis var udbytte fra nylige gravrøverier på italiensk jord, skabte Jiri Frel et kunstigt mellemled, der lagde luft til kunsthandlerne.

Han fik en radiostationejer fra Texas, Gordon McLendon, til at købe genstandene billigt. Derefter skrev Jiri Frel falske erklæringer om genstandenes mangeårige liv i privatsamlinger, som højnede deres værdi, ofte til millioner af dollar.

LÆS OGSÅ

Når McLendon derefter donerede dem til museet, opnåede han klækkelige skattefradrag. Radiomanden skulle på den måde have doneret over 900 genstande.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden