Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
For halvandet år siden havde Mikael Colville-Andersen kun én cykel. Nu ejer han fire af slagsen, blandt andet denne nye, stålgrå model, hvis bløde ballonhjul afbøder hårde stød fra byens kanter.
Foto: MARKUSSEN TOBIAS SELN®S

For halvandet år siden havde Mikael Colville-Andersen kun én cykel. Nu ejer han fire af slagsen, blandt andet denne nye, stålgrå model, hvis bløde ballonhjul afbøder hårde stød fra byens kanter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Interview Dansk cykel-blogger er verdensberømt i USA

Et fotografi af en tilfældig cyklist en lige så tilfældig morgen i København fik Mikael Colville-Andersen i gang med at blogge om cykler.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig var Mikael Colville-Andersen en helt almindelig bekvemmelighedscyklist, der ligesom mange andre havde en halvgammel cykel stående under et hullet halvtag i København.

Hver eneste dag stred han sig af sted for at komme på arbejde, men anden interesse havde han ikke i cyklen. Derfor er ordene, som nu ruller fra ham, ikke nogle, han for bare halvandet år siden ville have drømt at lukke ud.

»Det er poesi, når ben bevæger sig. Når cyklister rykker fremad i flok som en fiskestime. Det er fysisk æstetisk«, konstaterer Mikael Colville-Andersen og nikker mod rækken af forblæste mænd i glatte jakkesæt og kærestepar fordelt på Christianiacykler, der moser op ad Knippelsbro i København. Vippebroen er et af Mikael Colville-Andersens foretrukne steder, når det kommer til at glane efter andre cyklister. Og derfor stedet, hvor vores cykelsnak begynder.

Mode i sadelhøjde Som forfatter til to cykelblogs bruger han hver eneste dag omkring to timer på at skrive om cykelmodeller, cykelstativer og mode i sadelhøjde. Og efter et år som blogskribent har han fået for vane at holde øje med de andre køretøjer på byens cykelstier.

Er nabocyklen særligt velpoleret eller på anden vis anderledes, fanger hans trænede øje det straks. Og også nu, hvor han er hoppet på sin nye, stålgrå model med bløde ballondæk og moderigtig rust for at fortsætte glaneturen til Kgs. Nytorv, er opmærksomheden løftet væk fra cykelstien. I stedet spejder Mikael Colville-Andersen efter kaffekopholdere på cykelstyrene og frynser på håndtagene.

»Uden helt at forstå, hvordan det skete, er jeg pludselig blevet forkæmper for cykelkulturen«, griner han.

Morgentrætte familiefædre
Den status blev grundlagt en eftermiddagsmorgen, da Mikael Colville-Andersen og hans udtjente cykel var på vej til arbejde. I det skarpe formiddagslys ventede en pige i høje hæle på at kunne cykle over et kryds på H.C. Andersens Boulevard.

Mikael tog et hurtigt billede, og da han efterfølgende lagde fotografiet på internettet, væltede det ind med så mange bemærkninger, at han endte med at oprette en blog og fylde den med billeder af danske cyklister.

Derfra gik det hurtigt. For amerikanere, australiere og briter var så fascinerede af at se morgentrætte familiefædre transportere deres unger af sted i kassecykel, at de bad om mere.

»Jeg ramte en åre, som jeg ikke vidste, fandtes. Interessen var der bare«, konstaterer Mikael Colville-Andersen.

Afslappet forhold til cykler
Grunden til, at danskerne er blevet et forbillede for cyklister i andre lande, er ifølge cykelbloggeren, at vi har afmystificeret cyklen – vi hopper bare på den. I modsætning til amerikanerne, som bestiller tid til en ’prøvning’, når de vil købe en cykel.

Og netop danskernes afslappede forhold til cykler er grundlaget for den cykelkultur, som amerikanske og australske medier skriver side efter side om.

»Det sikre bevis på, at vi har cykelkultur i Danmark, er, at vi ikke selv ved det. Vi cykler bare uden at tænke over det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cyklende københavnerinder
Når vejret er godt, og lyset falder rigtigt over København, går Mikael Colville-Andersen med vilje i stå på Rådhuspladsen for at tage billeder af de forbicyklende. Her står han også nu, for yndlingsruten leder fra Kgs. Nytorv til pladsen og dens afpillede duer. Og cirka 20.000 cyklister triller dagligt forbi rådhuset, så der er nok at se på for en cykelentusiast.

Mikael Colville-Andersen kan hverken lappe en cykel eller pille ved den på mekanikermåden. Og det gider han egentlig heller ikke, for der ligger utallige cykelværksteder, hvor han bor. Men sjove cykler, chikke, cyklende københavnerinder og tandembilleder ryger altså direkte ind på bloggen.

En cykel blev til fire
Efter oprettelsen af de to blogs er cykelsamlingen blevet udvidet. Mikael Colville-Andersen har nu alt fra en fransk foldecykel, som intet fylder, til en kassecykel, en cykel med smalle dæk og den grå cykel med ballondæk, som han er blevet afhængig af. For det er så behageligt at køre på de bløde dæk, der afrunder stød og kantsten.

»Danskerne kører med stil. Selv når det regner, laver unge piger modestatements ved at cykle med bare ben i gummistøvlerne«, siger Mikael Colville-Andersen og peger med smøgen ud på mængden af cyklister, der knokler af sted langs kantstenen.

»Der er noget meget europæisk over det«.

Cykelanekdoter

Og danskernes særlige forhold til cykler bliver ved med at være populært. Hver dag modtager Mikael rundt regnet 30 e-mail fra hele verden. De kommer fra mennesker, der vil fortælle ham om cykelmærker eller et nyt cykelkøb – eller bare vil dele en cykelanekdote med en anden cykelelsker. »Det er en bølge nu. Selv New York har fået cykelstier. Cykler er simpelthen hot. Så nu skal vi brande København og Danmark på cykleriet«, siger Mikael Colville-Andersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden