Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Denne computermanipulation viser, hvordan indsejlingen til Københavns Havn kommer til at se ud, hvis Store Robert bliver nyt vartegn. Grafik: Cowi A/S

Denne computermanipulation viser, hvordan indsejlingen til Københavns Havn kommer til at se ud, hvis Store Robert bliver nyt vartegn. Grafik: Cowi A/S

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne siger nej tak til Store Robert

Politiken.dk's læsere har talt: Skulpturen Store Robert skal ikke byde gæster velkommen i Københavns Havn.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal Robert Jacobsens 72,5 meter høje skulptur stå i indsejlingen til Københavns Havn?

Det spurgte politiken.dk læserne om.

189 læsere har valgt at give deres mening til kende. Og billedet tegner sig i retning af et stort og rungende 'nej'! til forslaget, der ellers bakkes op af overborgmester Ritt Bjerregaard.

»Spild af penge, spild af jern. Aflæs stemningen omkring det her og spar også forundersøgelsen væk. I bruger løs af vores skattekroner på decideret uforskammet vis«.

Sådan skriver Thomas Holm fra Vesterbro i København om det 200 millioner kroner dyre projekt, der finansieres af private fonde og virksomheder. Kommunen har afsat en halv million på budgettet til de tekniske forundersøgelser.

Store Robert ligner en rundkørselsskulptur Store Robert er med sine 72,5 meter dobbelt så stor som Rundetårn og 20 meter lavere end Frihedsgudinden i New York. Og både størrelsen og udseendet må den høre meget for.

»Er der ikke en ledig rundkørsel et sted i Jylland, hvor man kan stille dette spektakel op?«, spørger en læser fra København, der kalder sig Poul L.

»København skal med andre ord være kendt for 72.5 meter dårlig smag? Hvad med at få et fedt design, som folk kan lide, i stedet for noget, som sikkert størstedelen af Danmark kun ville have stående, hvis deres børn havde lavet det i skolen«, skriver en anden læser.

Maria Vallejo fra København foreslår ligesom flere andre, at et vartegn af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson ville være en mere oplagt ide.

»Få Olafur Eliasson på banen, hvis det endelig skal være. Den provinsielle besættelse af branding er bare et udtryk for, at man ikke ved, hvordan man skal profilere sig. Det er kejserens nye klæder. Så hellere bruge pengene på at holde byen ren og at forbedre livsvilkårene. Det vil også give et bedre ry udadtil, da sådan noget kan mærkes«, skriver Maria Vallejo.

Et vartegn skal betyde noget
Da den 1.800 ton tunge skulptur blev tegnet omkring 1990, takkede København nej til den. Og den beslutning bør Københavns Kommune stå ved, mener flere læsere.

»Jeg synes, at det ville være fantastisk, hvis vi kunne få en skulptur og et vartegn, der faktisk betyder noget og handler om noget andet end bare at være en formel komposition i et ekstremt størrelsesforhold, som folk så kan synes er smuk eller utrolig grim. Lad os få noget, der er mere end æstetik og lade være med at grave tidligere kuldsejlede projekter frem«, skriver Nina Larsen, der bor i Maastricht.

»Jeg er enig i, at Danmark bør have en stort monoment for at vise verden, at vi også tør tænke stort. Men hvorfor skal den være så grim?«, spørger Bjarke Talamona.

Ikke nok med at stålkæmpen bliver kaldt grim, mener flere læsere heller ikke, at den tjener et formål.

»Hvis skulpturen ikke har en funktion (som Sydney Opera House), eller er indlysende nyskabende (som Eiffeltårnet), så skal den da have en fortælling (som Frihedsgudinden). Den eneste fortælling, jeg kan se her, er, at 'der var engang en mand ved navn Robert Jacobsen'« skriver Kristian Mikkelsen, der befinder sig i Catania.

Store Robert kan blive en indtægt for København

Men der er også de få, der synes, at København skal bygge højt.

»Jeg synes, at det kunne være fantastisk med sådan en skulptur. Alting skal ikke hænge sammen med omgivelserne, for det gør livet heller ikke. Drop det homogene pjat og byg højt«, skriver Bo Plantin fra Østerbro i København.

Tonny Sørensen, der er en anden læser, deler denne holdning og mener, at Store Robert ligefrem kan være en fordel for København.

»Jeg har altid været en stor fan af Store Robert. Det ville være en god placering, hvor den er planlagt ved indsejlingen til København. Bliver skulpturen, så man kan komme ind i den, som for eksempel Eiffeltårnet og Frihedsgudinden, så kunne det jo blive en indtægt for København«, skriver Tonny Sørensen.

Illustration: Claus Nørregaard

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden