Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digteren Morten Søndergaard har bedt knap 100 kunstnere give deres poetisk-kunstneriske fortolkning af ordene træ, torv, sø, havn og høj. Resultatet er bogen 'Af sted'. Maleri af Torben Ribe: 'Chronicles of a Hero', 2008 (detalje)

Digteren Morten Søndergaard har bedt knap 100 kunstnere give deres poetisk-kunstneriske fortolkning af ordene træ, torv, sø, havn og høj. Resultatet er bogen 'Af sted'. Maleri af Torben Ribe: 'Chronicles of a Hero', 2008 (detalje)

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100 kunstnere tolker det østdanske landskab

Fem museer har skabt hver sin udstilling om træet, torvet, søen, havnen og højen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Høj. Sig mig, hvad du tænker på, når du hører ordet.

En bakke? En kæmpe? Et billede af Johan Thomas Lundbye?

Det kunne være ’Hankehøj’ fra 1847, et billede af en knold på en mark ved Vallekilde med græssende køer i forgrunden, drivende skyer på efterårshimlen og skævvredne træer, som vinden har pustet ud af facon.

Eller måske en jetsetdronning, der snuser en hvid pulverbane op gennem et rør af en pengeseddel?

Selv ville jeg tænke på Storkhøj øst for Ebeltoft, hvor vestenvindens sus på toppen buldrer for ørerne. Øjnene må knibes sammen til rynker, og i sprækkerne anes konturerne af Mols Bjerge.

Suzanne Brøgger ville tænke på Hellig Anders og Hvilehøj uden for Slagelse, Jytte Rex på sin mor i cardigan og solbriller i lyngklædte bakker og digteren Morten Søndergaard ville tænke på høj som et ud af fem ord, der kan fylde en hel bog.

»En associationsmaskine«
Fem ord.

Høj, sø, havn, torv, træ.

Tilsammen kan de fylde 300 sider.

Morten Søndergaard er selv overrasket over, at man faktisk kan fylde en hel bog med kun de fem ord. Eller rettere med de associationer, der knytter sig til ordene.

»Ordene er en associationsmaskine«, siger han.

Som redaktør af bogen ’Af sted’ har han fået næsten 100 kunstnere til at sige, præcis hvad de forbinder med de fem ord.

Resultatet er blevet en blanding af kunsttidsskriftet Victor B. Andersens Maskinfabrik og Brøndums Encyklopædi.

Men resultatet er større end det.

Bogen lægger sig som et ekstra udstillingsrum ved siden af de fem kunstudstillinger, som i øjeblikket vises på fem kunstmuseer i Region Sjælland.

De er det første resultat af de fem museers samarbejde i det, de selv kalder Kurs, Kunstmuseerne i Region Sjælland. Og bogen ’Af sted’ er en del af det samlede projekt.

Vestsjællands Kunstmuseum har en udstilling med søen som tema.

I Odsherred Kunstmuseum er det højen, på Køge Skitsesamling havnen, på Museet for Samtidskunst i Roskilde er det torvet og på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland er det træet.

Konturerne af det østdanske landskab
Udstillingerne viser værker, som tilsammen tegner konturerne af det østdanske landskab.

Sådan helt konkret. Eller mere abstrakt tænkt.

Det sker i værker af kunstnere som Ulrik Møller, Jesper Christiansen, Lise Harlev, Olafur Eliasson, Jeppe Hein, Peter Land, Astrid Kruse Jensen, Oda Knudsen og Tanja Rau.

I bogen ’Af sted’ trækker en række forfattere, fotografer, grafikere og billedkunstnerne begreberne en tak videre. Helt derud, hvor kontakten til landskabet og stederne kan slippe, og hvor kun associationskæden afslører, hvad der satte det hele i gang.

»Det er kendetegnende for mange af bidragene, at de fem ord for kunstnerne åbner til nogle konkrete erindringsrum. Pludselig får man som læser nogle glimt, der viser tilbage. En grundtone, der bliver slået an. Fortællinger, der serveres i form af en maggi-terning«, siger Morten Søndergaard.

Et virvar
Bogen er ikke en samlende fortælling.

Den er et virvar af fortællinger, som tilsammen danner en genre, der ikke lige findes ord for.

»Det er en bog, man kan læse, som jeg selv læser digte – lidt her og lidt der, som jeg nu har lyst til. Man kan læse den som et katalog, en antologi, en række samtidsbilleder, et raritets- og wunder-kammer. Alt sammen på én gang. Man kan også se teksterne som en forklaring, man kunne præsentere en alien for, hvis de skulle begribe, hvad man forstår ved f.eks. ordet høj«, siger Morten Søndergaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ivrige deltagere
At den stort anlagte bog på nogle måder minder om Brøndums Encyklopædi, er ikke tilfældigt, for Morten Søndergaard var selv en af drivkræfterne bag det dengang meget populære opslagsværk.

En anden ting, de to projekter har til fælles, er, at alle bidragydere har været meget ivrige for at deltage.

»Alle har tilbudt deres allerbedste ting, og meget af det er skrevet specielt til denne bog«, fortæller Morten Søndergaard.

Blandt de næsten 100 bidragydere er Suzanne Brøgger, Lars Bukdahl, Pia Juul, Klaus Rifbjerg, Peter Laugesen, Eske K. Mathiesen, Jens Blendstrup, Per Bak Jensen, Claus Carstensen, Thøger Jensen, Naja Marie Aidt, Viggo Madsen, Merete Pryds Helle og Peter-Clement Woetmann.

»Verden er ens overalt«
I en indledende tekst i bogen om de fem ord skriver Carsten Thau, at ordene set fra flyvehøjde næsten kunne være et topografisk resume af et land som Danmark.

Men måske ville folk fra andre lande via de fem ord kunne associere lige så nemt til deres egne kendte lokaliteter.

Som Peter-Clement Woetmann skriver i den allerførste tekst i ’Af sted’:

»Verden er ens overalt«.

En høj er en høj er en høj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden