Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ligklæde. Da forskere i 1901 åbnede Tycho Brahes grav i Prag, blev hans  ligklæde klippet i stykker og foræret væk. Siden samlede arkæolog Jens Vellev og konservator Irene Skals stykkerne  og rekonstruerede klædets mønster.  Arkivfoto: Finn Frandsen

Ligklæde. Da forskere i 1901 åbnede Tycho Brahes grav i Prag, blev hans ligklæde klippet i stykker og foræret væk. Siden samlede arkæolog Jens Vellev og konservator Irene Skals stykkerne og rekonstruerede klædets mønster. Arkivfoto: Finn Frandsen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere får lov til at åbne Tycho Brahes grav

Nu skal gåden løses. Blev Brahe forgiftet eller myrdet?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gåden om den danske astronom Tycho Brahes død i 1601 har nu gode chancer for at blive løst.

Kulturdepartementet på Prags rådhus har omsider givet sin tilladelse til, at en gruppe danske og tjekkiske eksperter åbner Tycho Brahes grav i Tyn-katedralen og analyserer hans knogle-, hår- og tøjrester.

Dermed håber de danske eksperter blandt andet at kunne give svaret på, om Brahe døde af en kviksølvforgiftning, eller om han rent faktisk blev myrdet.

Giftmord bliver antydet i dagbog
Det har været formodningen, efter at en svensk professor for nogle år siden fandt en dagbog, i hvilken Tycho Brahes fjerne slægtning, Erik Brahe, angiveligt antyder at have forgiftet astronomen.

LÆS ARTIKEL

»Jeg er meget glad for, at det nu er kommet så langt, at vi kan fastsætte tidspunktet for vores arbejde. Og jeg er også rigtig glad for, at de efterhånden mange involverede personer kan se, at alle vores møder, mail, breve, telefonsamtaler etc. ikke har været forgæves«, siger arkæolog Jens Vellev, der skal lede det danske forskerteam.

Vellev er lektor ved Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet.

Lang, besværlig og kringlet proces
Han har interesseret sig for Tycho Brahe i mange år, og det har været en lang, besværlig og kringlet proces at få lov at åbne graven.

LÆS ARTIKEL

Tyn-katedralen tilhører den katolske kirke, men er samtidig et nationalt mindesmærke, som administreres af Prags kulturforvaltning, og som også det statslige fredningskontor holder opsyn med.

Alle involverede myndigheder skulle først tage stilling til Vellevs plan. I Begyndelsen var Tyn-sognet noget skeptisk ved situationen, og mente, at gravåbningen ville beskadige eller krænke stedet.

Men nu er alle formaliteterne på plads – projektet kan virkeliggøres.

Jens Vellev regner med at gå i gang i november og har store forventninger til undersøgelsen, som kan belyse Tycho Brahes dødsårsag med moderne metoder.

»Selve gravåbningen bliver selvfølgelig noget helt særligt, men for arkæologer, antropologer, tekstileksperter, kemikere og andre forskere forestår der bagefter et lige så interessant arbejde med at analysere og koordinere de forhåbentlig mange fund«, siger Jens Vellev til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden