Peter Thorup fotograferet under Copenhagen Jazzfestival 2005
Foto: MORTEN LANGKILDE

Peter Thorup fotograferet under Copenhagen Jazzfestival 2005

Kultur

Bluesmusikeren Peter Thorup er død

I 1970'erne var Peter Thorup et blues-rock ikon, der nåede internationale højder. Svigtende helbred betød store rutsjeture i karrieren, men den upolerede røst og den sprøde guitarlyd stod der alle dage kolossal respekt omkring.

Kultur

Sangeren og guitaristen Peter Thorup er død, 58 år. Peter Thorup døde fredag aften på Rønne Sygehus efter længere tids sygdom.

Som kun 18-årig var Thorup medstifter af den danske rockgruppe Beefeaters, der pladedebuterede i 1967. Thorups talent både som guitarist, fløjtenist og vokalist var så åbenlyst, at den britiske bluesmusiker Aleksis Korner hentede ham over til sig i 1970. I en håndfuld produktive og kreative år demonstrerede Peter Thorup i flere gruppekonstellationer sit internationale niveau.

Fortolkede digte af Tom Kristensen I en dansk sammenhæng nåede Thorup sine musikalske højdepunkter med 'Rejsen til Kina' (1978), en serie rigt nuancerede fortolkninger af Tom Kristensens digte fra en Kina-rejse i begyndelsen af det 20. århundrede samt den muntre og rå liveoptagelse med Poul Dissing på 'Gamle sange - i live' fra 1979.

Helbredsproblemer gjorde, at der med tiden blev længere og længere mellem, at Peter Thorup tog ud på koncertstederne, men når det skete, var det trofaste bluespublikum altid til stede. Dette publikums forventninger blev fornemt imødekommet med studieudgivelsen '16 Tons Trio' i 1987.

Duet med Anne Grete
Til gengæld overraskede han et større publikum, da han i slutningen af 1980'erne sang duet med Anne Grete i en version af Dolly Parton og Kenny Rogers’ 'Islands In The Stream', som fik den danske titel 'Skibe Uden Sejl'.

Comeback

Efter mange års tavshed og fravær fra scenen præsterede Peter Thorup i 2004 et imponerende comeback i et partnerskab med Thor Backhausen med cd'en 'Ku' Det Tænkes?', indspillet i Backhausens hjemmestudie på Bornholm, hvor Thorup også selv var flyttet til med hustruen Ellen.

Samme år modtog han prisen som årets danske bluesnavn.

Tidligere i år måtte guitaristen i et interview med Ekstra Bladet indrømme, at diagnosen var blevet alvorlig. Der var gået koldbrand i både tæer og fingre, og behandlingerne på Rigshospitalet levnede ikke meget håb for en tilbagevenden til hverken liveoptræden eller nye forsøg i studiet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce