Poul Henningsens ’Danmark’ fra 1935 er nok den mest omtalte danske dokumentarfilm nogensinde.
Filmen er et hverdagsbillede af Danmark i 1930’erne, bestilt af Udenrigsministeriet, der gerne ville have et portræt, som kunne få udlandet til at se Danmarks kvaliteter som turist- og eksportland.
Derfor kan man sige, at ministeriet selv lagde op til problemer, da de valgte Poul Henningsen som instruktør. Han var allerede dengang kendt som samfundsrevser.
Oprindelig gjorde han da også grin med parnasset og den danske lagkagepynt og viste et samfundssystem, der ensrettede danskerne.
I sin oprindelige film viste han Danmark som en lidt tilbagestående nation med nedslidte bygninger og en alkoholiseret befolkning. Og oprindelig viste Poul Henningsen ingen respekt for kongehuset og det højere borgerskab, som han tydeligvis ikke mente bidrog med noget til samfundet.
Det afslører ministeriets gamle sagsakter om filmen. Sagsakterne viser også, hvordan den oprindelige film så ud.
Den version er vel at mærke meget anderledes end den rekonstruktion af ’Danmark’, instruktøren Børge Høst lavede i 1960’erne, og som Poul Henningsen-eksperter hidtil har kaldt for meget tæt på originalen.
Til alt held findes mange af de gamle klip stadig, hvis man ved, hvad man leder efter.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind