Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Kampagne. Hvis ordet 'kålhøgen' glider ud af det danske sprog, skal det i hvert fald ikke være politiken'dk's skyld. Vi vil kæmpe for det gode, gamle ord. I hvert fald de næste 12 måneder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kålhøgen sejr: Her er vores nye yndlingsord

Politiken.dk forpligter sig til at bruge ordet 'kålhøgen' i sin journalistik.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De næste 12 måneder vil politiken.dk gøre en indsats for at skrive om personer, der er indbildske, kry og kæphøje.

Disse ord er nemlig synonymer for ordet 'kålhøgen', der er vinderen i vores store afstemning om at frede et udrydningstruet dansk ord.

En afstemning, som 8.800 læsere deltog i. Tak for den overvældende interesse.

LÆS ARTIKEL

21 procent af de afgivne stemmer faldt på 'kålhøgen', mens 18 procent gik til 'fusentast' på andenpladsen.

På de næste pladser finder vi 'sporenstregs' og 'døgenigt' foran 'vindbøjtel' og 'ødeland'.

Redaktionschef: Et skønt ord
Politiken.dk's redaktionschef Christian Lindhardt er begejstret over læsernes interesse for afstemningen, og han er glad for vinderordet, selv om han selv havde en anden favorit.

»Kålhøgen er et skønt ord, som uden problemer vil kunne finde plads i masser af artikler. Personligt er jeg dog ked af, at ordet 'fløs' ikke fik en chance i afstemningen, for det er blandt mine absolutte personlige favoritord«, siger Lindhardt.

Og han tilføjer:

»Nu er det ikke for at være kålhøgen, men jeg tror virkelig, at vi på politiken.dk kan gøre en forskel, når det handler om at bevare ord i det danske sprog. Jeg vil derfor sporenstrengs tage fat i redaktionen og bede dem om løbende at overveje at bruge ordet 'kålhøgen', når de det kommende år sætter sig til tasterne for at formidle døgnets vigtigste nyheder«.

Sprogforsker: Kålhøgen har en god klang

Interessen for at frede de gode, gamle ord er kommet bag på sprogforsker Jørgen Nørby Jensen, der som redaktør for den nye Retskrivningsordbogen er i færd med at luge ud i de ord, der ikke længere anvendes nok.

»Det har været ganske overraskende at se, hvor stor interesse, der er for de gamle, lidt slidte ord. Måske hænger det sammen med, at mange af dem har en god klang. Ikke mindst 'kålhøgen', der betyder at være indbildsk og høj i hatten. Det er et glimrende ord«, siger Jørgen Nørby Jensen.

LÆS OGSÅ

Det er også et lidt Jantelovsagtigt ord. Hvad siger det om læserne, at de netop vælger det?

»Nu skal man passe på med at tage munden for fuld, men det kan da godt være, at det afspejler noget med den danske nationalkarakter. Altså at vi føler, vi har brug for nogle ord, vi kan slå hinanden i hovedet med engang imellem«.

Har ordet en større overlevelseschance på længere sigt, i og med at vi nu vil bruge det flittigt på politiken.dk?

»Ja, det er jo den måde, man bevarer ord på: Ved at bruge det. Så hvis I bruger det meget, kan det sagtens være, det smitter af på andre. Og så bliver ordet selvfølgelig i sproget«, lover sprogforskeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden