Indtaget. Superkilens officielle åbning er udsat til sommer, men det afholder ikke folk fra at tage de mange motions- og legeredskaber i den ny park i brug.
Foto: JENS DRESLING

Indtaget. Superkilens officielle åbning er udsat til sommer, men det afholder ikke folk fra at tage de mange motions- og legeredskaber i den ny park i brug.

Kultur

Nørrebros beboere kan ikke holde sig fra ufærdig park

Der er pangfarver, palmer og en japansk kæmpeblæksprutte i Superkilen.

Kultur

»Vi har lagt meget vægt på beboernes ønske om mere grønt i området«, lyder det i Københavns Kommunes projektsbeskrivelse for Nørrebros ny park Superkilen.

Men farverne er orange, pink og rød.

Og de dominerer i en grad, så hele den store plads ved Nørrebrohallen ligner en syret drøm fra Alice i Eventyrland.

Selv om området først indvies officielt til sommer, har naboer og forbipasserende allerede taget området i brug.

Børn rutsjer ned ad en blank, sort blæksprutte, mødre slapper af med kaffe på bænkene, og cyklister hjuler afsted på den røde cykelsti, der løber gennem Superkilen.

LÆS ARTIKEL

Et frisk pust
»Jeg synes, det er rart, der er kommet et sted, man kan gå hen og mødes med veninderne og have sine børn med«, siger Joy Jensen, der sammen med sin veninde Heidi Nexø sidder med barnevogne og slapper af midt på Den røde plads.

»Man kan måske godt savne lidt græs, men det er også et frisk pust, at her er så anderledes«, tilføjer hun.

Hun sidder på Den Røde Plads omgivet af høje standere med eksotiske neonskilte, gyngestativer, et indisk legestativ og røde bænke.

Det bydelens beboere, der selv har været med til at bestemme, hvilke eksempler på udenlandsk gadeinteriør, som skulle fragtes til Nørrebro.

For projektet er ikke blot et smart designpåfund. Det skal skabe social integration i Nørrebro-bydelen, hvor sociale problemer i Mjølnerparken, bandevold og skyderier ellers har præget dagsordenen.

Superkilen er ikke helt færdig endnu og bliver først indviet officielt til juli, men allerede nu har bydeles beboere taget på bænke, lege- og motionsredskaber i brug.

LÆS ARTIKEL

Bænke fra Schweiz
Opdraget forud for projektet var, at den nye park skal fortælle en positiv historie om det multietniske område. I dag kan den grundige besøgende finde elementer fra hele 57 forskellige lande i parken - svarende sådan cirka til antallet af nationaliteter i bydelen.

Nogle af dem er bænke fra Schweiz og legeredskaber fra Indien og en lang række er affaldsspande fra England, hollanske cykelstativer og kloakdæksler fra Gdansk og Paris.

Sort marked
Det er kunstnergruppen Superflex i samarbejde med arkitektfirmaet Bjarke Ingens Group (BIG) og landskabsarkitekterne Topotek1, som har designet parken med dens tredeling: Den røde plads, det sorte marked og den grønne park.

På det såkaldte sorte marked er der tegnet bløde hvide linjer på den sorte asfaltbelægning, her er en stor japansk blæksprutte, som børn kan klatre på og rutsje nedad, det mest iøjefaldende, mens en mosaiksmykket marokkansk fontæne indtager andenpladsen.

Derudover er der en lang række skakborde, en stor bakke til at skate eller cykle nedad og en flok høje palmer, der har toppen dækket til med plastikposer for at skærme mod den danske vinterkulde.

Tildækkede palmer

Her er der også plantet en del træer ligesom der er blevet plads til høje gynger fra Kabul i Afghanistan, en samtalebænk fra Mexico, bordtennisborde fra Spanien og motionsredskaber for voksne - såsom basketmål fra Mogadishu i Somalia.

Superkilen skal være en driver for en positiv udvikling i bydelen både på det fysiske og det menneskelige plan.

Målet med Superkilen er at gøre Nørrebro til centrum for et nyskabende rum af international kaliber, der kan være til inspiration for andre byer og kvarterer.

Parken forventes indviet i juli 2012.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden