hjælpemiddel. Tidligere plejede danskerne at pløje ordbøgerne igennem, når vi havde problemer med et ord. Nu går vi ofte på nettet for ikke at komme galt 'af sted'.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

hjælpemiddel. Tidligere plejede danskerne at pløje ordbøgerne igennem, når vi havde problemer med et ord. Nu går vi ofte på nettet for ikke at komme galt 'af sted'.

Kultur

Dansk Sprognævn har fundet danskernes sværeste ord

Sprognævnet har talt op, hvilket ord vi søger mest på sproget.dk.

Kultur

Undskyld er som bekendt det sværeste ord at sige. Men når det kommer til at skrive, så er det et helt andet ord, som vi danskere døjer med. Det fortæller DR Fyn.

I gamle dage slog vi op i en ordbog, når vi var i tvivl - nu foregår den slags online. Og dermed er det muligt at se, hvad vi oftest kigger efter.

Dansk Sprognævn står bag det største online opslagsværk om sprog - sproget.dk - og de har lavet en statistik for DR Fyn om, hvad vi har søgt på i løbet af det seneste år.

Det er svært at komme 'af sted' Og det ord, der i særlig grad driller os danskere er: 'af sted'.

'Af sted' topper listen over søgninger, oven i købet to gange - i ét og i to ord. Og det er netop problemet med 'af sted' - og 'ifølge', 'indenfor' og 'ud over', der også ligger i top-ti over søgninger på sproget.dk.

»Dansk retskrivning har aldrig været let«, siger Jonas Blom, sprogforsker på Syddansk Universitet. Han støder jævnligt på bøvlet med 'af sted':

»Det er mine studerende altid i tvivl om. Og det er der en god grund til«.

Vi kommer i tvivl, når vi ikke kan høre det

»Vi kommer i tvivl, når vi ikke kan høre, om der er tale om et eller to ord. Vi kan ikke høre forskel, og så bliver vi nødt til at slå det op, medmindre vi har lært det udenad«, siger Jonas Blom.

Og så skal vi da lige understrege, at 'af sted' altid skrives i to ord.

Optællingen fra sproget.dk er baseret på et helt års brug fra over 1 million mennesker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce