heks. 16-årige Line Hedegaard kalder sig selv heks og laver eliksirer og røgelse med helbredende effekter.
Foto: Lærke Posselt

heks. 16-årige Line Hedegaard kalder sig selv heks og laver eliksirer og røgelse med helbredende effekter.

Kultur

Line er 16 - og heks

Mediefokus på det paranormale har gjort heksetroen populær, siger ekspert.

Kultur

Hun har vandret en halv times tid, da hun får øje på træet.

Et par meter fra hende, væk fra jernbanesvellerne, bag en mindre skov af brændenælder, tidsler og kongelys står det. Gudindens træ. Hylden.

Line Hedegaard træder forsigtigt et skridt ned ad den mudrede bakke. Skiller det grønne krat med hænderne, så hun kan vandre igennem. Så rækker hun armene op imod den. Holder fast om kvisten med den højre hånd, mens den venstre knækker den hvide blomst af.

Da hun kommer tilbage på stien, hiver hun et lille bundt reb op af de orange, posede smækbukser. Binder det fast om den enlige hyldeblomst. Så smiler hun bredt.

»Nu skal det nok gå«, siger hun.

Enebær og rejnfan mod mundhuggeri
Line Hedegaard har været oppe at toppes med sin værelseskammerat på efterskolen i den seneste tid. Ikke noget alvorligt, bare sådan noget med at mundhugges over roderiet. Om hvem der skal støvsuge. Den slags. Men nu går det snart over.

Hyldeblomsten skal bare lige tørres og derefter blandes sammen med salvie, enebær og rejnfan. Bagefter skal den brændes som røgelse. Så er de gode venner igen.

»Altså, den virker mod dårlige vibrationer«, forklarer hun om røgelsen, hun vil lave.

»Og det er jo altså meget rart lige at få renset ud en gang imellem. Vi har kun to uger tilbage på skolen, før vi stopper, så der vil jeg gerne have, at vi er gode venner«, siger hun.

Efterskolelev med eliksirer
Line Hedegaard er 16 år og elev på Spejderskolen i Korinth på Fyn. Og så er hun heks.

Hun dyrker naturen, laver eliksirer, røgelse og te med helende virkning.

Og Line Hedegaard er ikke alene. Flere og flere unge er nemlig blevet interesseret i heksetroen.

Heksefænomenet har fået nyt liv Hjemmesider som troldmosehus.dk, der dyrker heksetroen, har alene på et år oplevet en stigning på 30 procent i antal besøgende, og i USA er wicca, en religion, der er inspireret af heksetroen, vokset til at blive landets femtestørste religion og den hurtigst voksende.

Britt Istoft, der er adjunkt og ph.d. ved Syddansk Universitet og ekspert i forholdet mellem populærkultur og religioner, har fulgt tendensen nøje.

Jeg kan godt lide sådan at skille mig ud på den måde, at jeg ved nogle ting, som andre ikke ved (...) Folk er sådan lidt »Nååårh, er du heks?«. Så stiller de spørgsmål, og så har man altid noget at snakke om»Unge har altid været interesseret i magiske lege som ’ånden i glasset’, men de unge, der i dag betragter sig selv som hekse eller wiccanere, ser magien i en større sammenhæng, som led i en ny forståelse mellem mennesker og natur, hvor naturen dyrkes som udtryk for noget guddommeligt. Heksefænomenet har gennem de sidste år fået nyt liv, og det er blevet populært blandt mange unge at se sig selv som hekse«, siger hun.

Har levet som heks i tre år
I sit skab på efterskoleværelset har Line Hedegaard en gammel brun kuffert. I den har hun 15 dåser fyldt med urter.

’Døvnælde’, ’perikum’, ’lungeurt’ står der på de gamle dåser med en sirlig håndskrift. ’Skovmærke – giftig’, står der på en anden. Det er til at lave eliksirer, te og røgelse af.

I bogreolen står bøgerne ’Lær at tyde drømme’ og ’Tarot ABC’ ved siden af en, der hedder ’Vilde blomster’, og i en lille træskål i sit skab har Line sine beskyttende amuletter.

Line Hedegaard har levet som heks de seneste tre år. Egentlig fik hun øjnene op for heksetroen, allerede da hun var 10 år.

Det skete gennem tegneserien ’Witch’, og lynhurtigt blev hendes værelse plastret til med plakater af de fire unge hekse.

Men det krævede mod at sige til klassekammeraterne, at hun var heks. Senere begyndte hun at læse mere om hekse og det overnaturlige. Danny Druehylds ’Heksens håndbog’. Og Harry Potter-bøgerne. ’Twilight’-filmene, om en ung vampyr, har hun også set.

»Man bliver lidt spændende«
Egentlig vidste Line Hedegaard jo godt, at hekse eksisterede, før hun opdagede ’Witch’. Det havde hun lært om i skolen.

Såkaldte kloge mænd og koner har gennem historien været kendte fænomener, og deres betydning blev først mindre med den moderne videnskabs fremkomst i 1800-tallet.

I 1960’erne, efter ungdomsoprøret og nye alternative verdensbilleders indtog, begyndte heksefænomenet så småt at vokse frem igen, og der kom endnu en gang fokus på de urter, energier, ånder mv., som heksekunsten dyrker.

Blåstempling af det paranormale
Alligevel er det først i løbet af de seneste par år, at heksekulturen virkelig er blevet mainstream, i takt med at Harry Potter og vampyren Edward Cullen fra ’Twilight’-serien (’Tusmørke’ på dansk) har fået unge til at ønske, at de selv tilhørte magiens verden.

Det mener René Dybdal Pedersen, der er ph.d. ved Aarhus Universitet og ekspert i nye religioner:

Når folk spørger mig, om jeg snart skal futtes af på bålet, så himler jeg bare med øjnene. For sådan er vi hekse jo slet ikke

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Gennem de sidste år har der været et stort fokus i medierne på den paranormale verden, især blandt de unge«, siger han.

Al den opmærksomhed har været med til at blåstemple det paranormale som noget, det er okay at beskæftige sig med, mener han. Samtidig matcher heksetroen tidsåndens behov for at skille sig ud:

»Mange unge har en rodløshed og prøver at finde ud af, hvem de egentlig er. Der kan det at kalde sig heks være en krog at hænge sin identitet op på. Samtidig vil de unge gerne fremstå så unikke og specielle som muligt, og der er hekseverdenen jo stadig meget eksotisk, og det kan have været med til at gøre heksetroen så populær, som den er for tiden«, siger han.

Pentagrammet hjalp med et 12-tal
For Line Hedegaard er det en blanding af flere ting, der gør, at hun er heks.

For det første er der den rent praktiske: Troen hjælper hende i hverdagen.

Som da hun for et par uger siden skulle op til mundtlig eksamen i tysk for første gang. Og hun slet ikke kunne være i sin krop, fordi hun var så nervøs.

Lige pludselig kunne hun ikke engang huske, hvordan man sagde »det ved jeg ikke« eller »jeg forstår ikke spørgsmålet« på tysk. Så hun tog pentagrammet, hun altid bærer om halsen, af og knugede det i hånden. Gik ud i efterskolens have på sine bare tæer og »connectede med jorden«, som hun siger. Hentede naturens energi.

Da hun så kom ind til eksamen, var de væk, nerverne og frygten og alt det der. Og hun kom ud med et 12-tal.

Vennerne spørger om råd
Den slags oplevelser gør, at hun bare ved, at naturens energi hjælper hende, og at heksetroen er rigtig for hende.

Men der er også det der med at føle sig lidt særlig. Som dengang for et par uger siden, hvor en af drengene på efterskolen kom og besøgte hende på værelset for at spørge hende til råds om en virkelig mærkelig drøm.

Eller når værelseskammeraten beder om at få lavet et tarotoplæg for at hjælpe hende i en situation.

»Jeg kan godt lide sådan at skille mig ud på den måde, at jeg ved nogle ting, som andre ikke ved. Man bliver lidt spændende. Folk er sådan lidt »Nååårh, er du heks?«. Så stiller de spørgsmål, og så har man altid noget at snakke om. Det synes jeg er meget fedt. Jeg kan godt lide at være anderledes, og det synes jeg også lykkes meget godt«.

De unge vil miste interessen
Når Line Hedegaard skal forklare, hvad hun tror på, har hun svært ved det. Hun siger, at hun tror på en »kraft i Moder Natur«, og at hun bruger meget tid på at gå ture i skoven, samle urter og lade sig selv op. Men ellers er det svært at sætte ord på troen.

»Jeg har det meget godt med, at det sådan er lidt halvdiffust. At det er svært at forklare. Det er rigtig fedt, at man selv kan vælge, hvad man tror på, og hvor meget man tror på. At det er så individuel en religion«, siger hun.

Og det er netop heksetroens styrke, mener Britt Istoft.

»Wicca eller heksereligion har ikke dogmer, og ritualerne er åbne for nye fortolkninger. Det er nok en af grundene til, at den er så populær blandt de unge. De tager afstand fra hierarkier, institutioner og dogmer, som de findes i eksempelvis kristendommen. Til gengæld kan de godt lide heksereligionens økologiske livssyn og muligheden for at være med til at præge tingene«, siger hun.

Afhængig af medierne
René Dybdal Pedersen tror dog ikke, at heksetroen fortsætter med at vokse i popularitet, ligesom han heller ikke tror, at de unge, som dyrker troen i dag, vil følge den resten af livet.

Heksetroen er nemlig i høj grad afhængig af mediernes opmærksomhed for at holde fast i de unge, mener han.

Da tv-programmet ’Åndernes magt’ blev sendt på TV 2 i starten af 00’erne, hvor clairvoyante formidlede kontakt til afdøde, eksploderede antallet af medlemmer i spiritistmenighederne. Men da medierne mistede interessen for emnet, faldt medlemstallet drastisk.

Det samme forventer han sker med interessen for heksetroen.

»Interessen for heksetroen er klart på toppen lige nu på grund af al den opmærksomhed, den får. Selve heksefænomenet er kommet for at blive, men når Hollywood bliver træt af hekse og det paranormale, gør de fleste af de unge det højst sandsynligt også«, siger han.

Vil være heks altid

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Line Hedegaard regner dog med at blive ved med at være heks. Efter sommerferien skal hun begynde i gymnasiet, og der har hun tænkt sig at fortsætte med at dyrke sin tro.

Faktisk vil hun være heks altid, siger hun. Det ved hun bare. Så hun eksempelvis kan blive gode venner med sin værelseskammerat igen. Eller klare skærene ved en ny tyskeksamen i gymnasiet.

»Det giver bare en tryghed sådan at vide, hvad man er, og hvem man er«, siger hun.

»Og jeg er en heks og tror på en kraft i Moder Jord. Men alt det med sankthansaften og koste og Bloksbjerg og bål og brand, sådan er det slet ikke. Når folk spørger mig, om jeg snart skal futtes af på bålet, så himler jeg bare med øjnene. For sådan er vi hekse jo slet ikke«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce