0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Roer har opgivet sine kajakture på grund af fartbøller

Københavns Havns bløde trafikanter - kajakroere og kanosejlende - føler sig udsatte, når de sejler ud på vandet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

LOVLØSHED. Kajakroere oplever stor hensynsløshed fra hurtigtsejlende speedbåde og jetski i Københavns Havn. Det skræmmer roere væk fra det aktive havneliv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Projektleder Mikkel Brandorff har stort set opgivet sine elskede kajakture i Københavns Havn.

I dag benytter han i stedet større robåde med flere personer om bord.

En væsentlig årsag er hensynsløse motorsejlere.

»En af hovedårsagerne er alle de idioter, der tonser rundt i deres både. Det er den med hensynsløsheden. Kajakroningen har jeg så godt som droppet. Jeg synes ikke, at det er til at ro kajak i havnen længere.«, siger han til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Brandorff er en af de mange brugere af havnen, der over for politiken.dk har beskrevet problemerne med fartbøller i Københavns Havn - problemer, der udsætter mindre både, kajakroere og kanoer for fare.

»Selv om de har set én, tror de det, at det er o.k. at drøne forbi én med fem meters afstand, selv om man vælter ved det«, lyder hans beskrivelse af forholdene på vandet.

»Det er en træls situation, som er unødvendig, og som bliver skabt af hasarderet opførsel. Det svarer til, at man kører med 80 km/t gennem gågaden, for: 'Du kan jo bare springe for livet'«, siger Branddorff, der ellers har roet i fem års tid.

'Sindssyge' forhold
De hurtige både skaber store bølger, der kaster rundt med små joller, kajakker og kanoer og kommer alt for ofte meget tæt på mindre sejlere i for eksempel kajakkerne.

»Det er fuldstændigt sindssygt, det, der foregår dernede. Især hvis man vil have liv i havnen. Så er man nødt til at sikre, at det ikke er så farligt«, mener den københavnske roer, der efterlyser en politiindsats for at få bugt med fartbøllerne.

»Det eneste, der virker, er nærvær af nogle, som udsteder bøder, der er tilpas store til, at de på et eller andet tidspunkt holder op med det«.

Han illustrer problemet med det uheld, der skete i august. Her sejlede en 36-årig mand med særdeles høj fart ind i en betonpille ved Langebro. Mandens båd blev smadret, og han brækkede selv alle ribben.

At det overhovedet kunne ske, undrer Mikkel Brandorff.

»Hvem kan ikke se en bro? Så er der noget galt. Kan man ikke se en bro, så kan man heller ikke se de andre i havnen«, lyder hans reaktion.

LÆS MERE

Racersejlads ud for kajakklubber
Heller ikke kajakroeren Jannik Kappel er tryg ved at tage ud i havnen.

Som det er nu er der absolut ingen konsekvenser ved at bryde loven.

»Jeg synes, at bådene sejler meget hurtigt. Problemet er, at bådene er blevet større. De kan lave utroligt store bølger«, siger han om de populære speedbåde, der sejler alt for hurtigt i havneløbet.

Han er træner for børn i en kajakklub på Islands Brygge. Og den kæmper med høj fart fra de forbisejlende - måske fordi en del motorbådssejlere tror, at der ikke er andre, der bruger den del af havnen.