0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
CphCph
Foto: CphCph

Valby Gassilo. »Den er beskyttet af et omfangsrigt pigtrådssystem. I 50'erne sprang gasværket i Valby i luften og dræbte tre mennesker. Derfor byggede de den store, blå gasbeholder, som er ekstremt svær at trænge ind til. Det har været lidt af en gåde at knække, hvordan vi kom op og forbi pigtrådssystemerne. Men det lykkedes til sidst at klatre uden på trappesystemet«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fotografer uden højdeskræk får København til at ligne Star Wars

To helt almindelige mænd kravler ind i glemte bygninger for at vise storbyen, som du aldrig har set den før.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den ene er webdesigner. Den anden er lige blevet færdig som folkeskolelærer.

To helt almindelige mænd. Og så alligevel ikke.

For når mørket luller København i søvn, forvandler Anders og Thue sig til ninjafotografer. Under navnet CphCph kryber de ned i dybe tunneler, op på høje tage og ind i glemte bygninger for at fotografere nye sider af det København, vi troede, vi kendte så godt.

Når CphCph svæver i et kranførerhus 100 meter over asfalten, ligner Amager for eksempel pludselig en lille bid Manhattan. Carlsberg minder om noget fra Mars. Og den sølvbeskinnede undergrund, som breder sig under byen, er som taget ud af ’Star Wars’.

Et internationalt fænomen
»Med vores billeder viser vi københavnerne, at deres by er meget mere end det, de ser, når de cykler gennem gaderne. Vores håb er, at vi pirker lidt til folk, så de begynder at opleve deres by på en ny måde«, fortæller Anders.

GALLERI

Han og Thue er langt fra de eneste, som tager usædvanlige billeder af deres by og uploader dem på nettet. Rundt omkring i verden drager ninjafotografer på mission med deres kameraer, så snart byen har lagt sig til ro. I London sniger folkene bag sitet SilentUK sig ind alle de steder, som normalt er utilgængelige for offentligheden.

Op på toppen af St. Pauls Catheral for eksempel. Eller ned i gange, der forener den ene bydel med den anden. Amerikanske Forbidden Places går på opdagelse i spøgelsesbyen Gary i Indiana, det gamle sindssygehospital Greystone Asylum i New Jersey og alle mulige andre steder, som verden har forladt.

Og så er der fotografen Steve Duncan fra sitet Undercity.org, som kalder sig selv guerillahistoriker, fordi han genopdager de dele af det underjordiske New York, resten af byen har glemt.

Bøjer reglerne

Måneskinsmissioner på byens tagrygge og tunneler er naturligvis ikke lovlige. Men selvom CphCph mere end en gang er blevet mødt af blå blink og vagthunde, har de ingen moralske skrupler ved at kravle derhen, hvor de ikke må være.

»Vi bøjer bare samfundets regler en lille smule. Der står jo ikke nogle steder, at man ikke må kravle op ad en stige eller op på et stillads«, siger Anders. Thue supplerer:

»Nej, og dybest set bruger vi jo bare det, som nogle engang har bygget til byen og dem, som bor i den«.

Når verdens ninjafotografer går på jagt efter nye oplevelser i storbyen foregår det gerne på ujævne tagrygge og i højtflyvende kraner. Men benene skælver aldrig under CphCph. »Næ. Lige siden vi var børn, har vi altid været dem, som klatrede højst op i træerne. Vi kunne ikke klare, når nogle kom længere op end os. Det kan vi stadig ikke«.

FACEBOOK Bliv ven med IBYEN

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden