Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Kultur

Ny forskning: Er dine s'er mon zeje eller bøzzede?

Et fremskudt s, der i talesproget lyder som et z, kan opfattes som både bøsset og gangsteragtigt.

Kultur

Den samme lyd i sproget kan betyde noget vidt forskelligt, alt efter hvem der bruger den.

Når københavnsktalende drenge i gymnasiealderen skyder tungen længere frem i munden, når de skal sige s og siger ’tuzind’ eller ’zuper’, bliver det af deres jævnaldrende opfattet som bøsset og feminint.

Men når unge mænd, der taler såkaldt gadesprog eller ’perkerdansk’, gør det samme, opfattes det som sejt og gangsteragtigt. Det viser ny forskning fra Sprogforandringscentret på Københavns Universitet.

Bøsse eller gangster
Fire forskere fra centret har undersøgt, om de fremskudte s’er, der kommer til at lyde som et z i talesproget, opfattes forskelligt, alt efter hvilken social sammenhæng de bliver sagt i.

»Når unge mænd, der taler moderne københavnsk, skyder deres s’er længere frem i munden, bliver de af gymnasieelever opfattet som feminine og bøssede. Dermed har vi fået bekræftet, at de har overtaget de værdier, som deres forældres generation har haft i forhold til det fremskudte s, siger sprogforsker Marie Maegaard, der står bag undersøgelsen sammen med kollegerne Nicolai Pharao, Tore Kristiansen og Janus Møller.

LÆS OGSÅ Men når unge mænd taler gadesprog med fremskudte s’er, har det overhovedet ikke den samme effekt. »Tværtimod bliver det opfattet, som om man er lidt mere gangsteragtig eller sej. Og det overraskede os faktisk lidt«, siger Janus Møller. Indvandring giver forandring Forskerne har spillet lydprøver af 8-10 sekunders varighed for 200 gymnasieelever på Vestegnen og i centrum af København. Halvdelen af lydprøverne er med unge danske mænd, der taler moderne københavnsk.

Og halvdelen er med unge mænd, der taler gadesprog eller ’perkerdansk’. Ved hjælp af teknologi har man fjernet de unges egne s’er og erstattet dem med henholdsvis standard-s’er og fremskudte s’er.»Undersøgelsen viser, at den indvandring, vi har haft i Danmark i de seneste 30-40 år, har betydet forandringer i den måde, unge anvender sproget på, og hvordan det bliver opfattet. Man kan sammenligne det lidt med pendulord, hvor et ord som bjørnetjeneste i de senere år har skiftet betydning. I det her tilfælde er det så bare en pendullyd, hvor du altså pludselig er virkelig sej, hvis du bruger det i en anden kontekst«, siger Janus Møller.

»Og det er uanset, om vi spørger på Vestegnen på en skole, hvor der er en stor koncentration af unge med anden etnisk baggrund, eller på en skole i København, hvor der næsten ikke er nogen«.

Fordomme og forestillinger
I en række andre lande associeres det fremskudte s hos mænd også med noget feminint og bøsset. Det gælder eksempelvis i amerikansk, finsk, tysk og ungarsk.

»Sjovt nok er det ikke sådan i britisk engelsk. Der associeres fremskudte s’er med noget akademisk og lidt fint«, siger Marie Maegaard.

I virkeligheden undersøger forskerne lige så meget folks fordomme og forestillinger som deres sprog.

DEBAT

»Det her viser jo ikke, hvem man er, det viser kun, hvordan man bliver opfattet, hvis man taler på en bestemt måde. Det er, ligesom når man hører en ny vært i radioen, så går der ikke ret lang tid, før man har en forestilling om, hvordan han eller hun er«, siger Nicolai Pharao.

For talesproget transmittere så meget mere information end indholdet i det, der bliver sagt.

»Og der skal altså ikke mere end to millimeters bevægelse med tungen, når man siger s, til, før hele opfattelsen af en person ændrer sig«, siger Janus Møller.

Gadesprog

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det såkaldte gadesprog eller træk fra gadesproget – som eksempelvis udtrykket ’ornli’ syg’ – breder sig og tales ikke kun af folk med indvandrerbaggrund. Det er blevet en sproglig stil; en måde at tale på, hvis man gerne vil virke sej. »Det er ikke kun folk med udlændingebaggrund, der bruger den. Det har bredt sig og er nu et ungdomsfænomen; noget, man bruger, hvis man skal være lidt gangsteragtig. Ligesom man kan tage en kasket på, hvis man gerne vil spille sej«, siger Janus Møller.

LÆS OGSÅ Hvis det fortsætter, kan det være, at det fremskudte s med tiden får en anden betydning for alle danskere. Som Nicolai Pharao siger:

»Hvis gadesprog i fremtiden bliver fortsat mere populært og udbredt, kan det her fremskudte s, der ellers opfattes som noget meget feminint, gå hen og skifte betydning. Så det, der transmitteres videre til unge, ikke længere er, at en dreng er feminin, når han bruger fremskudt s, men at han derimod er sej«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden