Tegneserieunivers. Nogle lignede skolepiger, andre var klædt ud som kendte figurer fra Pokemon, manga og andre popkulturelle universer fra især Japan, da J-Popcon-messen fredag blev indledt med en parade gennem København.
Foto: Janus Engel

Tegneserieunivers. Nogle lignede skolepiger, andre var klædt ud som kendte figurer fra Pokemon, manga og andre popkulturelle universer fra især Japan, da J-Popcon-messen fredag blev indledt med en parade gennem København.

Kultur

Udklædt som skolepige: »Folk forstår ikke, hvad det er, vi har gang i«

2.000 unge med hang til japansk anime har mødtes i weekenden til messen 'J-Popcon'.

Kultur

Det er jo ikke til at vide, hvad Bertel Haarder tænker. Men den mangedobbelte tidligere undervisningsminister tænkte i hvert fald et eller andet, da han i fredags cyklede gennem Nørregade i det indre København.

Det var tydeligt at se på politikerens ansigt, da han ud for Krystalgade passerede det farverige, sprudlende optog af mærkværdigt udklædte unge mennesker. Måske Haarder havde haft tid til at læse, hvad der stod med snoet skrift på banneret båret af paradens fortrop, og ligesom så mange andre københavnere i den travle fredagstrafik havde tænkt: Hvad er meningen?

For de fleste giver teksten ’J-Popcon’ jo umiddelbart ikke meget mening. Selv om det faktisk er hensigten.

»Vi laver selvfølgelig paraden for at gøre andre i byen opmærksom på vores community. Der er cirka et par tusinde tilsluttet vores netværk. Men vi ved, at der er flere derude, som har de samme interesser som os«, siger Mette, der er klædt i en på én gang tækkelig, men også lidt fræk skolepigeuniform med kort skørt og lange knæstrømper.

LÆS OGSÅ

»Ja, og så er det også for at sprede lidt mere forståelse for os. For der er mange af os, der har fået tæv og er blevet chikaneret, når de har været klædt ud på vej hjem fra vores fester og sådan noget. Og det sker jo selvfølgelig, fordi folk ikke forstår, hvad det er, vi har gang i«, forklarer en anden udklædt skolepige med et par bekymringsrynker i panden lige under sin lilla hårpragt.

En gul hund med horn i panden
Skolepigeudklædningen er den mest umiddelbart identificerbare. Men for bare lige at nævne nogle kunne man i optoget, der begyndte fra Nørreport Station og gennem Indre By ud til DGI-byen bag Hovedbanegården, støde på: En gul hund med horn i panden – det er Picashu fra pokemonkortene – en dreng med knaldgult strittende hår i skrigende blåt jakkesæt – det er Miwataishi fra den japanske tegneserie af samme navn – en slank kvinde klædt i stramtsiddende sort dragt med en riffel om skulderen og en kæmpe gulddolk i bæltet – det er Witchslayer Hope fra serien ’Heroes Of The New Earth’ – og sådan kunne Deres udsendte gå fra den ene til den anden af de sært udklædte unge mennesker i optoget og få den ene uforståelige, men bestemte forklaring efter den anden for baggrunden for de besynderlige udklædninger.

Deres forskellighed til trods har de unge mennesker en stor ting til fælles: De er alle bidt af en eller eller flere populærkulturelle strømninger med udgangspunkt i Japan eller andre asiatiske lande. Hvad enten det er pokemon, manga, anime, computerspil eller tegneserier.

Mange af fænomenerne har inden deres ankomst til de danske teenageværelser været igennem en amerikansk eller måske snarere global fortolkning eller oversættelse, hvilket blandt andet medfører, at de unge mennesker, hvoraf de fleste er mere engelsk- end japanskkyndige, snakker nogenlunde sådan her:

»Ja, jeg glæder mig megameget til connen, hvor hele vores community mødes, og de forskellige cosplayers kan flashe deres ting. Vi elsker bare J-Pop«. En blanding af dansk og engelsk, et postnationalt globalt kaudervælsk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’J-Popcon’er navnet på konferencen i DGI-byen, der i fredags blev indviet med paraden gennem byen. Det var startskuddet til tre dage og nætters udstillinger, møder, workhops om og med karaoke, spisepindejonglering, dansekonkurrencer, tegnekonkurrencer, quizzer og maskebal m.m. Der bliver vist film, spillet computerspil og spillet skør japansk musik.

En grå dimension

En af dem, der har glædet sig allermest til ’J -Popcon 2014’, er Chris fra Falster. Den 22-årige har brugt det meste af vinteren på at skabe tre voldsomme kostumer. Det ene er en NCR-Ranger, det andet har han lavet to af. En veninde går i det ene sæt et par skridt foran ham. Selv er Chris iført det andet kostume, kopieret efter figuren Black Rock Shooter fra animeenaf samme navn. Med til kostumet hører en bazookalignende generatordrevet kanon, som også kan kaste lysstråler.

Chris har de store våben slænget over skulderen, da han med dyb stemme erklærer: »Jeg kommer fra en anden verden. En grå dimension, hvor der hverken findes glæde eller sorg«. Og der er bare ligesom et eller andet over hele stemningen, der forhindrer Deres udsendte i at spørge nærmere ind til, hvor på Falster dette sted helt nøjagtigt ligger.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce