Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

NAZISTISK. Komikeren Omar Marzouk har tændt ild i valgkampen på Facebook med en stribe billeder af borgerlige politikere med Hitlerskæg, SS-tatoveringer eller andet naziagtigt.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

NAZISTISK. Komikeren Omar Marzouk har tændt ild i valgkampen på Facebook med en stribe billeder af borgerlige politikere med Hitlerskæg, SS-tatoveringer eller andet naziagtigt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valget på nettet: Det er altid godt at starte blødt ved at trække nazikortet

Fem dage inde i valgkampen blev nazikortet trukket. Vi rapporterer om valget på nettet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgkampen er gået ind i sit femte døgn, og jeg er gået på Facebook for at finde ud af, hvad der foregår. Det første, jeg får øje på, er et halvt spist stykke smørrebrød på en snasket plastiktallerken.

»Uffes frokost er et stykke med roastbeef«, står der.

Der ligger rester af rødkål på tallerkenen, så ham Uffe har nok lige nydt et stykke med flæskesteg.

Jeg skriver mig disse detaljer bag øret og føler mig allerede bedre klædt på til at vurdere, hvorvidt jeg skal stemme på Uffe Elbæk og hans alternative parti 18. juni.

Klik. Nu står jeg på en villavej i Nordsjælland.

En yngre kvinde i mørk spadseredragt står i blæsten ved siden af en skaldet mand, der smiler hele tiden. Det er kvinden, der taler.

»Vi er herude i Nødebo for at besøge Poul, der har haft indbrud«, siger hun. »Vi er for at sætte fokus på indbrudskriminalitet ...«.

Den skaldede nikker og smiler.

»Og mens Søren og jeg har stået her, har politiet faktisk rykket ud til et potentielt indbrud hernede ... Og vi vil altså sætte 500 millioner af til 800 ekstra betjente, så politiet kan rykke ud, når tyven rykker ind ...«.

Er jeg beruset i min nye valgvideo?

Den talende kvinde hedder Mette Thiesen og er konservativ folketingskandidat. Den skaldede er hendes formand, Søren Pape. Det er ham, der skal løfte de konservative ud af den suppedas, de længe, længe har sjokket rundt i.

Her på villavejen assisterer Pape udelukkende den lokale kandidat med sit smil. Der kommer ikke en lyd ud af ham. Men der er noget tillidsvækkende ved det smil.

Det er i det hele taget en stille og rolig dag i valgkampen, konstaterer jeg, mens jeg nonchelant surfer gennem de sociale medier. På Twitter modtages jeg af en stille kvidren fra politikerne.

»Vi går til valg på fremtiden og sætter tårnhøje klimaambitioner«, oplyser den radikale Rasmus Helveg. Det modsatte havde nok været skæggere. »Er jeg beruset i min nye valgvideo?«, spørger socialdemokratiske Mogens Jensen. Jeg orker ikke at klikke mig frem til et svar på det spørgsmål.

Og nu får jeg også andet at tænke på.

Nazi-Marzouk går amok

Jeg er gledet tilbage til Facebook, hvor jeg får Lars Løkke Rasmussen lige i synet. Med Hitlerskæg!

Ifølge nettets egen tommelfingerregel, den der hedder Godwins lov, slutter enhver internetdiskussion med, at nogen bliver sammenlignet med Hitler eller kaldt nazist.

Nu er der så en, der trækker nazikortet allerede fem dage inde i valgkampen. Det er godt nok ikke en politiker, men komikeren Omar Marzouk, der har kastet sig ind i valgkampen. Han har 36.000 venner på Facebook og taler derfor til et så godt som fyldt virtuelt nationalstadion.

Marzouk har ikke bare givet Løkke nazimoustache. Han lader også lidt fadøl savle ud af mundvigen på statsministerkandidaten fra Venstre.

»Jeg har endelig fået nazist meget styr på mine bilag«, citeres Løkke for at sige.

På samme måde har Omar Marzouk nazificeret plakater med DF’eren Kristian Thulesen Dahl (SS-tatovering) og Venstremanden Søren Pind (heilende), ligesom Marzouk har fremstillet en plakat med sig selv i naziuniform, med ørn, pigtråd, hagekors og teksten: »Kommer du til Danmark, skal du i arbejdslejre ...«.

Nazi Omar blev taget på sengen da kujoner udskrevet valg i utide ! Vi hvade regnet med at kuppe os til magten men nu...

Posted by Omar Marzouk on 29. maj 2015

Jeg snupper lige en selfie for at undersøge, om jeg smiler. Det er ikke noget at se. Så læser jeg videre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Du er en led stoder, at lave sjov med 11 millioner menneskers død, du skulle skamme dig«, lyder en af kommentarerne. »Du er en historieløs idiot Omar Marzouk«, udtaler en anden. En lavine af skældsord hagler ned over Omar Marzouk.

Pludselig er der med andre ord gang i den.

Åh, når Søren Pape smiler!

Jeg skynder mig hen på Lars Løkke Rasmussens Facebookside for at kontrollere, om han gør Marzouk den tjeneste at reagere på svineriet. Det gør han ikke.

Chefen for den borgerlige lejr har travlt med at tale med en hjemløs, som han helt tilfældigt møder på vej ind til et pressemøde, hvor et nyt ungeudspil skal præsenteres.

Det er rigtigt, at jeg lod pressen vente

»Jeg er 63 år! Jeg har været 40 år på arbejdsmarkedet! Er det meningen, jeg skal bo på gaden?«, spørger den hjemløse mand, som følge medierapporter er dybt frustreret.

Lars Løkke lover at tage fat i kommunen og ad den vej løse mandens boligproblem.

»Det er rigtigt, at jeg lod pressen vente«, skriver Løkke efterfølgende på sin væg. »Man skal holde sine løfter«.

Og mens Løkke med en vis forsinkelse orienterer pressen om det »smertelige dilemma, at vi i et af verdens rigeste samfund stadig har en gruppe unge, der ikke får en god start på livet«, slår jeg et smut forbi Helle Thorning-Schmidt.

Der sker ikke det vilde på statsministerens FB-side. Nå, men for to timer siden var hun trods alt ude og besøge sosu-uddannelsen i Hillerød, kan jeg se.

Og efter et lynvisit hos nogle ældre i Farum, opdaterer Helle Thorning dette:

»Her er god mad, en aktiv hverdag og dygtige frivillige og medarbejdere med til at give de ældre en tryg hverdag – og et godt helbred. Her vil jeg gerne bo, når jeg bliver gammel ...«.

Derefter stilhed. Måske er Thorning faldet i søvn på det der rare plejehjem? Jeg må tilbage til Søren Pape for at blive ordentligt informeret. Og hov, der sidder Helle Thorning-Schmidt sådan set! Hun taler med Pape uden for et radiostudie. De skal åbenbart ind til en partilededebat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klar til P4 partilederdebat. Starter med en snak med statsministeren. Glæder mig til debatten og håber du vil lytte med.

Posted by Søren Pape Poulsen on 1. juni 2015

Lige inden har Søren Pape nået at skrive noget om tryghed. Det er afgørende for ham, at jeg føler mig tryg, står der.

»Både når det drejer sig om indbrud og kriminalitet, men vi skal også være trygge, når Putin rasler med sablen eller store regnskyl rammer os ..«, læser jeg.

Mens jeg kigger på Søren Papes smil.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden