0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professorer: Nyt pointsystem truer forskning i dansk kultur

Regeringen vil indføre pointsystem, der »diskvalicerer« forskning i dansk kultur og historie.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Forskning i danske forfatterskaber, dansk historie og samfundsforhold eller danske juridiske spørgsmål vil aldrig kunne opnå maksimumpoint i regeringens oplæg til et nyt forsker-pointsystem.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forskning i dansk sprog, litteratur, kultur, historie og jura bliver truet af et nyt pointsystem, der belønner forskning af internationalt format.

Regeringen vil indføre pointsystemet for at anspore forskere til at få publiceret deres arbejde på de mest prestigiøse internationale tidsskrifter og forlag.

Problemet er blot, at forskning i de fleste danske forhold ikke har international interesse og derfor ingen mulighed for at blive publiceret i udlandet.

Dermed vil forskning i danske forfatterskaber, dansk historie og samfundsforhold eller danske juridiske spørgsmål aldrig kunne opnå maksimumpoint. Og dermed heller ikke få lige så mange forskningsmidler som de fagområder, der beskæftiger sig med forskning af international interesse.

»Det her vil få dramatisk virkning på vores fag. Vores bedste forskning leveres på dansk og på danske og nordiske forskningsforlag og tidsskrifter. Det kan jo ikke nytte noget, at vi kommer med noget til de amerikanske forlag, der kræver, at man kan læse dansk«, siger Anne-Marie Mai, som er professor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier, Syddansk Universitet.

Sammen med lektor Peter Stein Larsen, Aalborg Universitet, professor Hanne Ruus, Københavns Universitet, lektor Erik Svendsen, Roskilde Universitetscenter og professor Ole Togeby, Aarhus Universitet har hun søndag offentliggjort en analyse i den trykte udgave af Politiken, der meget skarpt kritiserer regeringens planer.

»Forskerne vil – for at beholde deres løn – holde op med det, de hidtil har gjort, nemlig at skrive bøger på dansk om nordisk sprog og litteratur og gå over til det, som giver point, nemlig med anglofil masochisme at skrive korte artikler på engelsk om helt andre emner end dem, de er ansat til at forske i«, skriver de fem forskere i nordisk litteratur og sprog.

Kamp om point
Med det nye pointsystem bliver forskerne tildelt point, alt efter hvor de publicerer, og en del af forskningsmidlerne til deres universiteter, fakulteter og afdelinger vil så afhænge af, hvor mange point, de skraber sammen.

Men den endelige liste, som er udarbejdet af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, tager ikke hensyn til, at forskning, der udelukkende har dansk eller nordisk interesse, ikke kan leve op til kravene for at opnå høje point. Ingen nordiske forlag inden for sprog og litteratur udløser de høje point, og kun meget få dansksprogede tidsskrifter gør det.

Det nye måleinstrument hedder noget så sexet som den bibliometriske forskningsindikator og inddeler verdens videnskabelige tidsskrifter og forlag i to niveauer:

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter