Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KIM AGERSTEN
Foto: KIM AGERSTEN

Udflytning. Christianshavns kunstnere skal flytte otte årsværk til Kronborg slot i Helsingør. Desuden skal Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm til Gammel Estrup på Djursland. Og mindst 60 mennesker beskæftiget med kulturarv skal til Nykøbing Falster.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christianshavns kunstnere sendes til Kronborg

Bertel Haarder varsler yderligere udflytninger - blandt andet er DR-stillinger i spil.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række institutioner på kulturområdet bliver berørt, når regeringen de kommende år begynder udflytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til provinsen.

Det står klart, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag præsenterede regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

Om få år vil det således være slut med at besøge Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm nord for København. Museumsaktiviteterne og de tilhørende 13 årsværk flyttes til Landsbrugsmuseet på Gammel Estrup på Djursland.

På samme må skal de af landets billedkunstnere, der i dag arbejder på Statens Værksteder for Kunst på Christianshavn i fremtiden en tur til Kronborg i Helsingør sammen med værkstedernes 8 årsværk.

»Det er svært helt at overskue konsekvenserne på nuværende tidspunkt, men det kommer da til at betyde en del for vores kontakt med brugerne af institutionen. Kunstnermiljøet her i hovedstadsområdet har den her institution, som deres faste mulighed for at lave store krævende opgaver, og det er klart at lokationen altid har haft en betydning«, siger Frederik Hardvendel, direktør for Statens Værksteder for Kunst.

Sidst men ikke mindst skal 60 af de ansatte i Kulturstyrelsen, der i dag står får administrationen landets tusindvis af fredede bygninger og fortidsminder ikke længere gå på arbejde i styrelsens lokaler på H.C. Andersens Boulevard i København. De skal i stedet til Nykøbing Falster, hvor der oprettes et nyt kontor ved navn Statens Kulturarvskontor.

I alt skal kulturområdet dermed bidrage til regeringens udflytningsstrategi med 81 arbejdspladser.

DF: Overraskede over antallet

Det er væsentligt færre, end regeringens store støtteparti, Dansk Folkeparti, havde forestillet sig. Partiet har flere gange foreslået, at hele Kulturstyrelsen blev flyttet ud, og i det lys er antallet ikke imponerende, mener DF's kulturordfører:

»Nej, og det er også overraskende, skal jeg være ærlig at sige. Det tyder på, at det er et meget stærkt ministerium. Og det ser ud til, at ministeriet har vundet armlægningen med mInisteren og regeringen«, siger Alex Ahrendtsen.

Dansk Folkeparti vil derfor vende tilbage til at se på yderligere udflytninger på kulturområdet »om et års tid«, siger ordføreren:

»Men overordnet set er det dejligt, at regeringen har valgt at flytte så mange statslige arbejdspladser ud i et hug. Det er jo første skridt på vejen, og så må vi jo næste år kigge på andre«, lyder det.

Haarder lover flere initiativer

Men også på selve kulturområdet vil der blive taget yderligere skridt for at skubbe til balancen mellem hovedstad og provins, forsikrer kulturminister Bertel Haarder (V)

»For det første vil jeg i tildelingen af diverse tilskud og frie midler lægge vægt på, at de i stigende grad skal gives uden for København og Frederiksberg. De to kommuner bidrager økonomisk med væsentligt mindre per indbygger end landsgennemsnittet – også når man sammenligner med andre danske storbyer. Det er ikke rimeligt, at de to kommuner i kraft af de mange statslige institutioner så at sige får både i pose og sæk«, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturministeren vil desuden placere et nyt Videnscenter for Scenekunst i tilknytning til Aarhus Universitet og sikre »større geografisk spredning«, når der fremover skal findes medlemmer til eksempelvis Statens Kunstfonds faglige udvalg.

Endelig vil han »tage en dialog med DR for at fremme, at en større del af DR’s radio- og tv-programproduktion flyttes fra København. DR har både produktionsindhold og administrative opgaver, som meget vel kunne håndteres andre steder end i hovedstaden«, siger Bertel Haarder.

Lancerer ny superstyrelse

Samtidig med udflytningsplanen samler Kulturministeriet hovedparten af sine aktiviteter i en ny storstyrelse ved navn Slots- og Kulturstyrelsen.

Det ser ud til, at ministeriet har vundet armlægningen med mInisteren og regeringen

Her lægges Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der i dag står for vedligehold, udvikling og formidling af statens slotte og haver, ind under Kulturstyrelsen, hvor den nuværende direktør, Jesper Hermansen, fremover skal være direktør for det hele.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden