Festtøj. Den unge designer Freya Dalsjø slog et slag for jumpsuitens renæssance under den nyligt overståede Copenhagen Fashion Week.
Foto: Copenhagen Fashion Week

Festtøj. Den unge designer Freya Dalsjø slog et slag for jumpsuitens renæssance under den nyligt overståede Copenhagen Fashion Week.

Kultur

Heldragten har fået et comeback - se bare på Rihanna

Jumpsuit har udviklet sig fra et ironisk levn fra 1970'erne og 1980'erne til et populært, stilfuldt og praktisk antræk til arbejde og fest.

Kultur

Hvis det danske flyvevåben en dag får lyst til at klæde piloterne i lidt anderledes heldragter, kan de prøve at henvende sig til Freya Dalsjø.

Den 27-årige modedesigner havde flere stærke bud på nutidige jumpsuits med i sit show ved Copenhagen Fashion Week for nylig, og selv om de var tænkt som festtøj til kvinder, bar de med lommer på siden af benene en vis afsmitning fra pilotdragter og lignende.

Freya Dalsjø er bl.a. inspireret af funktionaliteten i arbejdstøj, og i hendes øjne er en jumpsuit både fleksibel og festlig.

»Man tager én ting på, og så er man klar til at gå ud. Det er flot og enkelt, og en jumpsuit fungerer på samme måde som en kjole«, forklarer designeren.

Hun tog det med arbejdet bogstaveligt, og modeshowet sluttede med dansende modeller og Rihannas ’Work’ bragende ud af højttalerne.

Man skal nok have et særligt job for at kunne stemple ind iført en af Dalsjøs gennemsigtige jumpsuits eller den skinnende grønne, stramtsiddende og David Bowie-duftende dragt, som også var en del af showet.

Slaget eksploderer

Disse kropsnære kreationer med ben var langtfra de eneste af deres slags på modeugen, og dermed ser en af årtiets stærkeste modetendenser ud til at fortsætte med uformindsket styrke.

Jumpsuit-comebacket er blevet stærkere gennem 10’erne, og vi er nu ved et punkt, hvor modemagasinet Vogue rapporterer, at salget af moderigtige heldragter eksploderer.

I Storbritannien er omsætningen af jumpsuits i stormagasinet Selfridges steget med 57 pct. i forhold til 2015, kollegaerne hos John Lewis oplever en vækst på 279 pct., mens Topshop-kæden aktuelt har mere end 80 forskellige buksedragter og lignende i sortimentet.

»Jumpsuit er et godt køb, fordi den ikke skal peppes op. Man tager bare sko og øreringe på, så er man klar til både fest, arbejde eller endda til at tage et bryllup«, udtaler Jacqui Markham, designchef hos Topshop til Vogue.

Stilikonet Rihanna

Hvis man trævler tråden op og følger den seneste bølge bagud, kan man se et mønster, som samtidig fortæller en historie om, hvordan modetendenser dannes i dag.

I slutningen af 00’erne dukkede buksedragten op på catwalken igen, og herhjemme blev den en del af designeren Stine Goyas gennembrud. Parallelt så man de bløde onesie-dragter til voksne boome – og lige så hurtigt blive forvandlet til en joke.

Det, der var brug for, var elegance, og den fandt blandt andre Phoebe Philo hos Céline ved at se tilbage mod 1970’erne og 1980’erne. Hendes jumpsuits var elegante, som var de smokinger, havde vidde i benene, men strammede og løftede på overkroppen.

De var skabt til at fungere som et alternativ til ’den lille sorte’ eller et stort skrud på den røde løber. Den idé blev samlet op af berømtheder som skuespilleren Gwyneth Paltrow, sangsøstrene Beyoncé og Solange Knowles (der ankom til sit bryllup på cykel iført hvid jumpsuit) og ikke mindst popstjernen Rihanna, som virkelig er den moderne jumpsuit-dronning.

Rihanna er samtidig et af de meste fotograferede mennesker i verden og har en Instagram-konto med 42,9 mio. følgere. Hendes måde at klæde sig på smitter.

Jumpsuit, catsuit, overalls, buksedragt, kedeldragt, romper. Rihanna er til det hele, bare det er ud i ét.

En romper (aka et romper suit) er i øvrigt en jumpsuit med korte ben, og det har været en stor modeting i sommer. Det kan dog også betyde sparkedragt.

Voksenbaby

Netop frygten for at komme til at ligne en voksenbaby kan afholde nogen fra at forsøge sig med jumpsuit. Pasformen er nøglen til et vellykket design, forklarer Freya Dalsjø:

»Det kan blive for stort og slasket som en joggingdragt. Det er ikke klædeligt. Vi har arbejdet med at spænde vores jumpsuits ind i ryggen, så de følger kroppen bedre«.

Hvad angår de historiske forbilleder, har de ikke fyldt noget for den danske designer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke kigget tilbage. For mig er en jumpsuit en klassiker, der overskrider tidsperioder«.

Det er ellers sjovt at billedgoogle heldragter fra tidligere tider. Deres udtryk er spejlinger af den periode, de er lavet til, og da 1970’erne og 1980’erne samtidig er to af de stærkeste inspirationskilder til aktuel mode, virker historien levende.

SE OGSÅ:

70’ernes jumpsuits kunne være kønsneutrale i stil med kedeldragter, men de duftede også af glam og disco. Bare tænk på popgruppen Abba, hvor alle medlemmer m/k var gennem faser med jumpsuit.

80’er-stilen var mere stram og udstrålede power og arbejde. Periodens store stilikon, prinsesse Diana, var glad for jumpsuits, og hvis man i dag kommer til at kombinere sin heldragt med et pandebånd, er man snublende nær ved at ligne en dansk popstjerne fra 80’erne. Ja, det er dig, jeg kigger på, Kirsten Siggaard.

De dragter, vi ser i dag, ligger et sted midtimellem. Elegante og behagelige, feminine og funktionelle.

Foto: Copenhagen Fashion Week

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce