Amalie Dollerup, der spiller boligspekulant Madsens opvakte og moderne datter Amanda (tv.) , er en oase i en ørken af klicheer i Badehotellet. Ligesom Rosalinde Mynsters hovedperson Fie (th.) undgår hun den stumfilmsagtige mimik.
Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Amalie Dollerup, der spiller boligspekulant Madsens opvakte og moderne datter Amanda (tv.) , er en oase i en ørken af klicheer i Badehotellet. Ligesom Rosalinde Mynsters hovedperson Fie (th.) undgår hun den stumfilmsagtige mimik.

Kultur

'Badehotellet' er ikke Shakespeare, men til en kop kaffe går det an

Nye seere kan snildt stige på 4. sæson af TV 2's dramasucces. Gamle tilhængere vil sig retteligen fryde.

Kultur

Om det er en dunkel reference til Dantes helvede eller blot en hudløst ærlig selverkendelse, får stå hen i det uvisse. Men tidligt i første afsnit, hvor Birthe Neumanns parodisk stramtandede og umådeligt antisværmeriske fru Fjelsø bebrejder sin romantiske og spirituelt orienterede søster, Lydia Vetterstrøm – spillet af Sonja Oppenhagen – at hun måske har et spinkelt håb om at finde sig en mand, svarer hun: »Hvad er det for noget vrøvl. Hvad har vi at håbe på?«.

Og denne replik rammer ganske rent det indtryk, man har efter første afsnit af fjerde sæson af folkekomedien ’Badehotellet’. Det giver ikke mening at forestille sig, at den bliver andet og mere end harmløse fjollerier, badet i lækkert lys og eminent produktionsdesign, spillet af rigets ypperste kræfter for fuld og grimasserende skrue. Sådan er det.

Godtfolk og galaner på fri fod

Men hvorfor dog også ændre på opskriften, når den er blevet så overvældende godt modtaget af publikum? Serien om herskab, tjenestefolk, godtfolk og galaner på fri fod i det nordjyske er TV 2’s største dramasucces, siden Lars Bom var samspilsramt strisser på Samsø, i øvrigt i selskab med Amalie Dollerup, hvis talent også velsigner ’Badehotellet’ – som en af de få spiller hun lige ud af posen og går ikke folkekomedievejen med alle dens manerer, overgjorte gesti og nærmest stumfilmsagtige mimik.

Hendes rolle som den brovtende boligspekulant Madsens opvakte og moderne datter Amanda er en oase i en ørken af klicheer – ved siden af Rosalinde Mynsters hovedperson, Fie, der i denne sæson er avanceret til posten som bestyrer af Andersens Badehotel. Selvfølgelig til fru Fjelsøs udtrykte bekymring. I hendes univers er enhver forandring en mellemting mellem en personlig fornærmelse og Guds straf.

Men bortset fra at det rumler i det tyske, hvor en vis hr. Hitler i selskab med sine uniformerede nazister er begyndt at gå den slagne vej frem mod demokratiets midlertidige ophævelse, er alt ved det gamle med visse modifikationer. Jens Jacob Tychsens glinsende frikadelle, skuespiller Edward Weyse, må lide den tort at få konkurrence som sommerselskabets midtpunkt, og der er optræk til en gevaldig omgang røg i gemakkerne hos ægteparret Frigh, idet Bjarne Henriksens stovte fabrikant taler over sig om sine følelser.

Kendere af dansk tv-dramatiks kronjuvel ’Matador’ vil glæde sig over en lille hilsen, afsendt af Sonja Oppenhagens figur, der med alvorstung stemmeføring som Laura i afsnittet, hvor Agnes Jensen tror, hun er gravid, fortæller om sankthansnattens muligheder for at skue sin kærlighedsskæbne. En elegant detalje, man ikke bør kimse ad.

Stemningsfulde billeder

Man kan ikke tage fra ’Badehotellet’, at den håndværksmæssigt sidder lige i skabet. Lige fra den swingende underlægningsmusik over de stemningsfulde billeder af bølger i strandkanten, og til interiør og kostumer. Sidstnævnte er faktisk det hele værd. Skuespiller Weyses frimodige sommerdragt af hør med flagrende bukser, reklametegner Philip Duponts pjattede shorts og nytilkomne Preben Kristensens aftendragt med brokadevest og alt til lapsefaget hørende; det er brillant godt.

Visse af karaktererne er det dog meget vanskeligt at etablere et egentligt forhold til, fordi de er så fladmast endimensionale, eksempelvis Cecilie Stenspils udspekulerede hustru til den afmålte kontorchef Aurland, og Mads Willes hovedløse og slebne adelsmand, grev Ditmar, er ej værd at spilde energi på. Men man aner et eller andet sted i brombærkrattet af stereotypi og karikaturer en historie om (kvinde)frigørelse, den samme, der i bund og grund faktisk drev ’Matador’.

Nye seere kan snildt stige på her. Gamle tilhængere vil sig retteligen fryde. Og skeptikere kan overbevise sig selv om, at det er dansk tv-dramatiks svar på citronmånen: Det er ikke Shakespeare, men til en kop kaffe går det an.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce