De unge vil gerne høre Matador som podcast.
Foto: Rolf Konow/DR

De unge vil gerne høre Matador som podcast.

Kultur

Nye podcasts om ’Matador’ er blevet et – ungt – lytterhit

To podcasts om ’Matador’ er strøget helt til tops på hitlisten. De henvender sig til unge og går i dybden med tv-seriens finesser.

Kultur

Finder man allerede i første afsnit tegn på, at den bacillefobiske Maude er gjort af et særlig sejt stof?

De fleste fastboende i nationen kender ’Matador’ ud og ind, men med hele to nye podcasts, der begge endevender serien afsnit for afsnit, får DR’s sikre seermagnet særlig meget opmærksomhed denne gang.

Podcasten ’Matador med mere’ strøg til tops på listen over mest downloadede podcasts i Danmark, da den blev lanceret 6. maj. Bag den står de to fans Mathilde Anhøj og Martin Steiner Jensen, og sammen med eventuelle gæster dissekerer de kærligt serien i 50 minutter, afsnit for afsnit.

Netop nu er de rykket ned ad listen og blevet overhalet af DR’s egen halve time lange podcast med titlen ’Meget mere Matador’, hvor værten Cecilie Nielsen styrer et panel, som blandt andet gæstes af filosofiprofessor Vincent F. Hendricks, manden bag Korsbæk-spillet, Janus Madsen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det eneste, jeg vidste som udgangspunkt, var, at Gitte Graa er sej

Podcasten ligger aktuelt nummer 1 på listen og slår de ellers faste tophit ’Mads & Monopolet’ samt ’Anders & Anders Podcast’ (Anders Lund Madsen og Anders Breinholt, red.). Godt nok skal man tage hitlisten med et gran salt og mest se den som udtryk for en hype, men alligevel: ’Matador’-podcasts er i vælten.

Begge podcasts tager fat i detaljer, fænomener og ubesvarede spørgsmål og diskuterer blandt andet aldersforskellen på den ældre manufakturhandler Albert Arnesen og hans unge kone, Vicky, eller hvad det egentlig er med enkefru Møhges grå atlaskes? Men hvorfor lave en podcast om et så velkendt univers? Hvad kan der være at komme efter?

»Masser«, mener Mathilde Anhøj. Hun er 31 år, er vokset op med serien på vhs og anslår, at hun har set samtlige afsnit 20-30 gange. Det er en serie, hun kan finde på at sætte på og lade køre som baggrund bare for hyggens skyld, og hun kalder derfor ’Matador’ for det »ultimative tryghedsunivers«.

»Serien har så tryg en stemning, at man først tænker, at der ikke er noget nyt at komme efter. Men jeg har opdaget rigtig mange ting, som jeg også gerne vil have andre til at tænke over. Ting, som er aktuelle i dag, og som man kan bruge til noget«.

Derfor mener hun, at det giver god mening at give serien et ekstra vrid i podcastformatet. Seertal viser, at 7 ud af 10 tv-seere zapper hen på serien, og ved at abonnere på en podcast kan de få mere ud af deres tid med Korsbæk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For eksempel er kvinderne i ’Matador’ virkelig uselvstændige i begyndelsen af serien, men de får alle arbejdet sig ud af deres afhængighed af mændene. Det tænkte jeg ikke over som barn, men det slog benene helt væk under mig, da jeg så den som voksen. Det eneste, jeg vidste som udgangspunkt, var, at Gitte Graa er sej, fordi hun er sammen med de mænd, hun vil, og ikke tænker så meget over, hvordan hun skal blive forsørget. Men se også på Vicki, der uddanner sig, på Agnes, der klarer sig selv, og Ellen Skjern, der vil være tandlæge og forlader sin mand. Imens sidder mændene bare fordrukne på værtshus«.

Mathilde Anhøj mener altså, at hun og hendes makker og deres inviterede gæster – såsom tidligere Kvinfo-direktør Nina Groes og Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard – giver nye perspektiver på serien, samtidig med at de dyrker subjektivt nørderi og gerne dykker ned i detaljer, såsom hvorfor Mads Skjern trækker på munden i den scene.

Indgang til svær målgruppe

Gruppen af unge, der jubler over gensynet med ’Matador’, er tilsyneladende stor. De nyeste tal for TNS Gallup viser, at ’Matador’ i uge 18 var det mest sete program blandt de 15-29-årige på dansk tv, og at ’Matador’ i uge 19 var det næstmest sete program kun overgået af Eurovision-finalen.

16 procent af landets 15-29-årige har indtil videre set mindst ét ’Matador’-afsnit på DR 1. DR har med ’Matador’ altså en bred indgang til en svær målgruppe, der i stigende grad søger væk fra flow-tv. En målgruppe, hvor flere er firstmoversi brugen af netop podcasts.

»Podcast er stadig et relativt smalt fænomen, som især bruges af yngre storbyboere og veluddannede segmenter. Men væksten er enorm, og jeg er ikke i tvivl om, at vi inden for få år vil se en stor spredning til langt flere brugere«, siger DR’s radiochef, Gustav Lützhøft. Derfor er formen interessant at eksperimentere med. ’Meget mere Matador’ er den første podcast af sin art hos DR, men radiochefen er ikke i tvivl om, at det bliver et format, man vil prøve af igen.

»For det er jo enormt positivt at konstatere, at seerne har lyst til at fordybe sig på den måde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og for at svare på det indledende spørgsmål: Jo, man får tegn på, at Maude andet og mere end hysterisk. Det sker, da hun i første afsnit spørger Elisabeth: »Hvad er der egentlig i vejen med dig?«, hvilket kan ses som et varsel om hendes senere styrke i kriser.

Podcasten ’Matador med mere’ afdækker, at den ene replik viser, at Maude er mere observant og mindre selvoptaget, end man umiddelbart skulle tro, at hun ikke er bange for Elisabeths negative følelser og i øvrigt ikke går op og lægger sig, da Elisabeth fortæller, men har kapacitet til at rumme hjertesorgen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce