Grænseoverskridende adfærd har præget Zentropa i årtier: »De frygter alle sammen at være assistent for Peter Aalbæk«

I 25 år har Zentropas stifter Peter Aalbæk Jensen stået i spidsen for et filmselskab, hvor provokerende opførsel har været normen. Det har været en betingelse for dansk films succes, lyder hans gentagne argument. Men arbejdet i et af Skandinaviens største filmselskaber har haft konsekvenser for mange ansatte, blandt andet unge kvindelige elever på Peter Aalbæk Jensens såkaldte småtteuddannelse.

FOR ABONNENTER

For en tidligere elev på Zentropa blev firmaets julefrokost i 2010 den aften, hvor hun begyndte at overveje, om der var noget i vejen med hende.

Hun forlod det larmende lokale med følelsen af ydmygelse. Hun forlod nogen tid efter filmselskabet, og hun forlod drømmen om en fremtid i filmbranchen.

Det er 6 år siden. Den unge kvinde, der ønsker at optræde anonymt, var i begyndelsen af 20’erne og havde indledt sit elevophold på Zentropa i Avedøre som såkaldt småtte ved at sidde i receptionen. Her kom stifteren Peter Aalbæk Jensen jævnligt forbi og nev hende i siden og kommenterede hendes krop, som var for tynd, sagde han. Han kunne bedre lide kvinder med mere sul på kroppen.

Kvinden havde som småtte også oplevet at blive bedt om at køre fra filmbyen til Herfølge, hvor Peter Aalbæk Jensens hjem ligger, for at vaccinere hans svin. Hun følte, at det blev gjort for at teste hende. »Det havde intet med film at gøre«, fortæller hun.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
  • »Lige da Rasmus Seebach kom frem, var han jo også Tommys dreng, og da han så blev stor, så smed han den«

    Hugo Helmig blev i sommer dansk popstjerne med sin allerførste single. Og nu venter Tyskland.

    Men han er også en teenager, der troede, at han kunne snige sig uden om sit efternavn. Og egentlig helst vil være sammen med sin nye kæreste. Hele tiden.

    Vi fulgte i hælene på Helmig og hans unge band – i garderoben, i sminken og på scenen i København. Med nerverne uden på det hvide scenetøj. Og hjemme på loftsværelset i forældrenes byhus i Aarhus.

    Læs det store interview med Hugo Helmig her.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce