0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borbergs gribende biografi er et grundigt indblik i klovnen og filosoffen Storm P.

Tusindkunstneren, der helst ville være maler, har endelig fået den første egentlige biografi, som vender hvert et blad i rigshumoristens dagbøger og breve.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

At skulle leve op til rollen som nationens morsomme mand var krævende, som man kan se her.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At der skulle gå næsten 70 år, før tegneren, forfatteren, filmpioneren og sceneartisten Storm P. fik en egentlig biografi, er ganske besynderligt, hans rolle som ubestridt rigshumorist taget i betragtning.

Hans død som 66-årig i 1949 udløste landesorg, hans 60-års dag var blevet fejret med børneoptog, skydebrødreselskab og kongeligt telegram: Han var ’folkeeje’ og en institution. Den slags skrives der biografier om, nu til dags allerede længe før deres død.

Havde han skåret igennem gentagelserne, var der måske blevet plads i det store format til flere og bedre gengivne illustrationer

Men her er den altså, omsider. Og er i sig selv en slags forklaring på, at det ikke er sket før: Det har krævet en kæmpeindsats – syv år har det taget – for journalist og litteraturmagister Peter Borberg at vende hvert blad i dagbøgerne, lommekalenderne, scrapbøgerne, brevsamlingerne og hele den spredte, men omfattende litteratur om manden, der helst ville have sit privatliv for sig selv.

Den succesombølgede ’Storm P.’, nationens morsomme mand, var ifølge ham selv en slags brand, som han forsøgte at gemme sin privatperson bag – men også en spændetrøje, han tit længtes ud af. »Hvor er Glæden – aa – jeg arme splittede Sjæl – Klovn og Filosof . . . Mørke i min Sjæl – Utilfredshed og Livslede – aa hvad skal det blive til«, lyder det i dagbogen ved