Ni år efter sin debutbog, ’Kærligheden, kildevandet ... og det blå ocean’, var Troels Kløvedal i 1987 selve ansigtet på drømmen om det frie liv på alverdens have. Men selv tror han, at han kunne være blevet lige så lykkelig med et andet liv.
Foto: Jørgen Sperling

Ni år efter sin debutbog, ’Kærligheden, kildevandet ... og det blå ocean’, var Troels Kløvedal i 1987 selve ansigtet på drømmen om det frie liv på alverdens have. Men selv tror han, at han kunne være blevet lige så lykkelig med et andet liv.

Troels Kløvedal, 74, er dødeligt syg og i respirator døgnet rundt: »Selv nu føler jeg mig som en meget lykkelig og privilegeret mand«

Kaptajnen, forfatteren og fænomenet Troels Kløvedal er dødeligt syg af als. Han kan hverken spise, trække vejret eller tale. Skrive kan han dog stadig, og tirsdag 5. december 2017 udkommer hans erindringer. Politikens Nils Thorsen forspildte i sin ungdom en chance for at møde kaptajnen, men tog forleden revanche ansigt til ansigt i et usædvanligt interview med mundtlige spørgsmål og iPad-svar.

FOR ABONNENTER

Egentlig skulle himlen have åbnet sig over Danmark den dag, men kun i Aarhus kom meteorologernes forudsigelser til at holde stik. Der faldt regnen så til gengæld også. På den varmeste dag i den varmeste maj måned i 23 år. Og den sidste i Troels Kløvedals gamle liv.

Mandag 30. maj 2016 sad den aldrende sejler på et kontor på Aarhus Universitetshospital med sin yngste søn, Asbjørn, der fyldte 19 samme dag. Og fik at vide, at han led af en sygdom, han aldrig havde hørt om.

Hør Nils Thorsen læse sit interview med Troels Kløvedal højt:

I nogen tid havde kaptajnen døjet med en lungesygdom, men nu var noget andet stødt til. Noget, lægerne havde haft svært ved at diagnosticere.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
 • »’Nordkaperen’ har tit været det afsæt, der satte folk i gang med at tænke tilværelsen på en ny måde«

  Mange hundreder har sejlet med Troels Kløvedal og selvfølgelig også hans fem børn, her fra 2001 med den yngste, Asbjørn, som i dag er 20 år og snart begynder på ’Skoleskibet Danmark’. En anden søn, tvværten Mikkel Beha Erichsen, vil også være kendt af tv-seere fra sine egne togter med sine sønner.

  Kaptajnen, forfatteren og fænomenet Troels Kløvedal er dødeligt syg af als.

  Han kan hverken spise, trække vejret eller tale. Skrive kan han dog stadig, og hans erindringer er netop udkommet.

  Politikens Nils Thorsen forspildte i sin ungdom en chance for at møde kaptajnen, men tog forleden revanche ansigt til ansigt i et usædvanligt interview med mundtlige spørgsmål og iPad-svar.

  Læs interviewet her. Eller hør Nils Thorsen læse det op.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce