0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology
Bearbejdet foto. Foto:: University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology

For 4.300 år siden fik prinsesse Enheduana så stor gennemslagskraft som forfatter, at hendes poesi blev skrevet af som diktater på lertavler længe efter hendes død.

Verdens første forfatter var en irakisk prinsesse, og hun skrev fuldkommen fantastisk poesi

For 4.300 år siden levede en akkadisk prinsesse, og med hendes digte fik verden for første gang en navngiven forfatter. Nu vil en dansk forsker trække hende frem i lyset fra en litteraturhistorie, der primært består og er skrevet af mænd.

FOR ABONNENTER

Hvor finder man verdens første forfatter på et bibliotek? Vi støver rundt fra reol til reol på Dokk1’s bibliotek i Aarhus, og vi kan både finde nussede digtsamlinger og murstenstunge americana-romaner, ligesom her er lange rækker med lydbøger og et pænt hjørne med film. Men oldtidens litteratur? Ikke til at få øje på.

Endelig finder vi en bibliotekar, og med hendes hjælp får vi lokaliseret et par faglitterære hyldemeter med oldtid henne under 88,1. Ovid, Homer og Platon, de er her alle sammen:

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu