Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle så mange mennesker om så meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme, skriver Christian Graugaard.
Foto: Tycho Gregers/RITZAU

Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle så mange mennesker om så meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme, skriver Christian Graugaard.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sexologiprofessor hylder Roskilde Festival: »En tusindhovedet subtropisk organisme, der yngler i solen og får fantastiske børn, når tusmørket falder på«

Roskilde Festivalens urinstøv har omsider lagt sig, og oplevelserne har fundet deres rette hylde. Klummeskribenten takker for den sanselige totalrenovering.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En nøgen mand bestiller en gin & tonic, og pikken vipper forventningsfuldt ved udsigten til de gode formiddagspromiller.

To piger med nissehue sover brandert ud i skyggen af en oppustelig daddelpalme, arm i arm som et kongeligt ægtepar på den støvede savanne.

En aldrende transperson med panamahat og monokel fører langsommeligt lommelærken op til sin læbestiftrøde trutmund – og glade kørestolsbrugere får maskinparken til at gynge i takt til Pablo Moses’ reggaesynkoper, mens deres hjælpere tager sig en velfortjent morfar i middagsheden.

Scener fra Roskilde Festivalen 2018. En tusindhovedet subtropisk organisme, der yngler i solen og får fantastiske børn, når tusmørket falder på. En skæv og skødesløs storfamilie på udflugt i Undreland, med sanserne på stilke og fornuften efterladt på knagen derhjemme.

Smuk fantasi og gammelkloge vidunderbørn

Roskilde er drømmen om frihed og rundhåndet sex, en smuk fantasi om livsmod og spontane fællesskaber, et fortumlet rejseselskab af 130.000 gammelkloge vidunderbørn, høje på lunken rosé og musikalske endorfiner.

Grænseoverskridelser og utilstedelig opførsel? Ja, naturligvis – og desværre. For vi taler trods alt om to gange Grønlands befolkning forsamlet på en dyrskueplads i provinsen, under en stegende midsommersol og med døgnåbne fadølshaner.

Det selvfølgelig gå galt.

Men inden panikken breder sig, bør vi lige minde hinanden om, at sensationen næppe er de overgreb, der trist nok bliver begået, men snarere de overgreb, der ikke bliver begået.

Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle mange mennesker om meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme. Det forbløffer mig år efter år. Og det vil jeg trods alt gerne have ført til referat.

Hårrejsende kinddans med Nick Cave

Og musikken? Jeg må have stået et andet sted end min ærede anmelderkollega til Nick Caves ulvetimekoncert – for jeg dansede en tæt og hårrejsende kinddans med den 60-årige australier, der trods laksko og høje signaturflipper stod fuldstændig nøgen foran os med dæmonerne uden på habitten og øjnene sorte af sorg.

Og så videre til David Byrnes ekstatiske gymnasiefest i tropenatten, med bare tæer og taktfaste trommer. Med ét var jeg atter 16 år og hemmeligt forelsket i min sidekammerat. Ak ja.

»Burning down the house«, skreg den gamle Talking Heads-forsanger, så teltdugen fløj af. Jo tak. Det er det, Roskilde handler om.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden