Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle så mange mennesker om så meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme, skriver Christian Graugaard.
Foto: Tycho Gregers/RITZAU

Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle så mange mennesker om så meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme, skriver Christian Graugaard.

Kultur

Sexologiprofessor hylder Roskilde Festival: »En tusindhovedet subtropisk organisme, der yngler i solen og får fantastiske børn, når tusmørket falder på«

Roskilde Festivalens urinstøv har omsider lagt sig, og oplevelserne har fundet deres rette hylde. Klummeskribenten takker for den sanselige totalrenovering.

Kultur

En nøgen mand bestiller en gin & tonic, og pikken vipper forventningsfuldt ved udsigten til de gode formiddagspromiller.

To piger med nissehue sover brandert ud i skyggen af en oppustelig daddelpalme, arm i arm som et kongeligt ægtepar på den støvede savanne.

En aldrende transperson med panamahat og monokel fører langsommeligt lommelærken op til sin læbestiftrøde trutmund – og glade kørestolsbrugere får maskinparken til at gynge i takt til Pablo Moses’ reggaesynkoper, mens deres hjælpere tager sig en velfortjent morfar i middagsheden.

Scener fra Roskilde Festivalen 2018. En tusindhovedet subtropisk organisme, der yngler i solen og får fantastiske børn, når tusmørket falder på. En skæv og skødesløs storfamilie på udflugt i Undreland, med sanserne på stilke og fornuften efterladt på knagen derhjemme.

Smuk fantasi og gammelkloge vidunderbørn

Roskilde er drømmen om frihed og rundhåndet sex, en smuk fantasi om livsmod og spontane fællesskaber, et fortumlet rejseselskab af 130.000 gammelkloge vidunderbørn, høje på lunken rosé og musikalske endorfiner.

Grænseoverskridelser og utilstedelig opførsel? Ja, naturligvis – og desværre. For vi taler trods alt om to gange Grønlands befolkning forsamlet på en dyrskueplads i provinsen, under en stegende midsommersol og med døgnåbne fadølshaner.

Det selvfølgelig gå galt.

Men inden panikken breder sig, bør vi lige minde hinanden om, at sensationen næppe er de overgreb, der trist nok bliver begået, men snarere de overgreb, der ikke bliver begået.

Tænk alligevel, at det i disse kolde og ondskabsfulde tider er muligt at samle mange mennesker om meget kærlighed, livsglæde og gedigen medmenneskelig varme. Det forbløffer mig år efter år. Og det vil jeg trods alt gerne have ført til referat.

Hårrejsende kinddans med Nick Cave

Og musikken? Jeg må have stået et andet sted end min ærede anmelderkollega til Nick Caves ulvetimekoncert – for jeg dansede en tæt og hårrejsende kinddans med den 60-årige australier, der trods laksko og høje signaturflipper stod fuldstændig nøgen foran os med dæmonerne uden på habitten og øjnene sorte af sorg.

Og så videre til David Byrnes ekstatiske gymnasiefest i tropenatten, med bare tæer og taktfaste trommer. Med ét var jeg atter 16 år og hemmeligt forelsket i min sidekammerat. Ak ja.

»Burning down the house«, skreg den gamle Talking Heads-forsanger, så teltdugen fløj af. Jo tak. Det er det, Roskilde handler om.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce