Lance Wymans skrifttype til OL i Mexico i 1968

Lance Wymans skrifttype til OL i Mexico i 1968

Kultur

Typografimuseum gør 200 års skrifttyper tilgængelige for folk over hele verden

Typografimuseum i San Francisco gør sin samling tilgængelig online.

Kultur

Der er godt nyt til folk med særlig kærlighed til pæne bogstaver.

Det amerikanske museum Letterform Archive har digitaliseret 200 års typografi og gjort det tilgængeligt online.

Indtil videre er 1.000 forskellige artefakter digitaliseret og gjort tilgængelige i en betaversion, men når arkivet for alvor åbner senere på året, bliver det med 3.000 forskellige typografirelaterede effekter, skriver kunstmagasinet Hyperallergic.

I museets samling er alt fra oldgammel kalligrafi til Pixar-film, reklamer, kagedåser, tøj, og hvad der eller findes med særlig typografi på.

Indtil nu er dækker det digitale arkiv primært værker fra de seneste 200 år, men museet ligger inde med flere tusind år gammel typografi, som på sigt også skal digitaliseres.

Ifølge Letterform er arkivet skabt med særligt henblik på grafiske designere og layoutere og tænkt som et inspirations- og researchredskab til folk, der arbejder professionelt med området. Derfor bliver arkivet heller ikke gratis, men kommer til at kræve medlemskab – et medlemskab, der ifølge Hyperallergic skal medvirke til at udvide nonprofitmuseets samling.

Billedet i toppen er, hvis nogen skulle være i tvivl, fra 1960’erne. Mere præcist 1966. Det er en koncertplakat for bandet The 13th Floor Elevators, der, surprise, surprise, spillede syrerock.

Her er nogle få eksempler fra arkivet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce