Zenia Stampe.

13:00 Møde i salen med statsministerens spørgetime

I dag er der møde i Folketingssalen og spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Foto: Philip Davali

Zenia Stampe. 13:00 Møde i salen med statsministerens spørgetime I dag er der møde i Folketingssalen og spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Kultur

Zenia Stampe: Millioner til indsamling af taler ser mærkeligt ud

Indsamlingen af den mundtlige kulturarv burde ligge hos en etableret institution og ikke hos en ildsjæl med forbindelse til en magtfuld kulturordfører, mener radikal kulturordfører.

Kultur

Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe, studsede, da hun så, at Danske Taler har fået en finanslovsbevilling på 800.000 kr. om året de næste fire år. Især fordi Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, sidder i Danske Talers bestyrelse.

»Det ser mærkeligt ud, at der pludselig er et lille hjemmesideprojekt, der primært består af én ildsjæl, som får en bevilling, der svarer til 2 fuldtidsstillinger om året, når kulturområdet er underlagt store besparelser, der rammer så mange institutioner«, siger hun.

Alex Ahrendtsen fortæller, at Danske Taler var et af ti projekter, han havde med til forhandlingerne om finansloven.

»Og det fremgik af papirerne, at jeg sidder i bestyrelsen. Jeg har også spurgt i Kulturministeriet, om der er noget juridisk til hinder for, at jeg sidder i bestyrelsen og samtidig lægger projektet ind på finanslovsbordet. Det er der ikke. Ellers kunne jeg jo heller ikke sidde som formand for Odense Teater«, siger han.

Der kan sagtens være behov for at få sikret den mundtlige kulturarv, mener Zenia Stampe.

»Men så handler det om at finde en faglig løsning og ikke bare give det til en ildsjæl, der har en forbindelse til en magtfuld kulturordfører. Eksempelvis hos Det Kgl Bibliotek, der allerede står for at indsamle den digitale kulturarv, og hvis professionalisme man er sikker på. Det ser i hvert fald mærkeligt ud, at de skal spare 35 stillinger, samtidig med at man giver det her frivillige hjemmesideprojekt, hvad der svarer til 2 fuldtidsstillinger om året«, siger hun.

Alex Ahrendtsen understreger, at der sidder både retorikere og sprogforskere i Danske Talers bestyrelse.

»Det er ikke noget lille hyggeprojekt, det skal kunne bruges af eftertiden«, siger Alex Ahrendtsen, der selv overtog pladsen i Danske Talers bestyrelse fra Bertel Haarder (V), da han for nogle år siden blev kulturminister:

»Og det er, fordi Bertel Haarder og jeg er blandt få politikere, der interesserer sig for det danske sprog. Bestyrelsesarbejdet er ulønnet, og det eneste, der interesserer mig, er, at vi får indsamlet de her taler, så vi kan bevare dem for eftertiden og stille dem til rådighed for offentligheden. Og det er ikke første gang i danmarkshistorien, at noget er begyndt som et privat initiativ og er blevet overtaget af det offentlige, når det har fået den fornødne kvalitet«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce