Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Til regnskab. Kulturminister Mette Bock skal mødes med Forfatterskolens ledelse og regner med at få et bud på, hvordan skolen vil løse problemerne med grænseoverskridende adfærd og dårlig ledelse.
Foto: Jens Dresling

Til regnskab. Kulturminister Mette Bock skal mødes med Forfatterskolens ledelse og regner med at få et bud på, hvordan skolen vil løse problemerne med grænseoverskridende adfærd og dårlig ledelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil have ryddet op på Forfatterskolen

Forfatterskolen har været plaget af dårlig ledelse og rygter om krænkelser. Nu skal der styr på tingene, lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA).

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Mette Bock (LA) vil have styr på Forfatterskolen, der har været ramt af uro og udskiftninger på rektorposten de seneste år.

»Jeg ser frem til at høre, hvordan Forfatterskolen har tænkt sig at få skabt stabile rammer om skolen«, lyder det fra ministeren, efter at skolen onsdag fremlagde en undersøgelse, der var fyldt med indberetninger om chikane af elever på skolen.

Skolen hører under Kulturministeriet, og medlemmer af bestyrelsen og den konstituerede rektor, Ursula Andkjær Olsen, skal i næste uge til møde med Mette Bock om problemerne.

Det har ikke været muligt for Politiken at få lov at interviewe ministeren om sagen, men i en skriftlig kommentar står der:

»Krænkende adfærd er fuldstændig uacceptabelt. Det er fornuftigt, at Forfatterskolen nu er gået i gang med at belyse problemets omfang og har et mere konkret grundlag at bygge på i sit videre arbejde med at skabe ordentlige rammer for uddannelsen«.

Flere klager over dårlig ledelse

Skolen offentliggjorde onsdag resultaterne af en undersøgelse, hvor man anonymt kunne skrive ind, hvis man havde viden om episoder, hvor nuværende eller tidligere ansatte havde opført sig uacceptabelt eller krænkende.

Whistleblowerordningen modtog 43 henvendelser. I 27 af dem var det en af skolens rektorer, der blev anklaget for at have opført sig forkert. I alt blev 11 nuværende eller tidligere ansatte beskyldt for at have optrådt truende, chikanerende, krænkende eller grænseoverskridende i perioden fra 1989 til 2018.

Undersøgelsen blev sat i gang, efter at Forfatterskolens bestyrelse i oktober sidste år modtog et brev fra 55 forfattere, der opfordrede skolen til at lave en uvildig undersøgelse af rygter om sexchikane eller upassende opførsel.

De seneste år har Forfatterskolen trukket en del overskrifter på grund af dårlig ledelse og personalets grænseoverskridende adfærd.

I 2015 valgte Pablo Llambías at forlade sin stilling som rektor efter en sag om sexchikane mod en elev. Han blev afløst af Jeppe Brixvold, som i oktober sidste år blev afskediget af skolens bestyrelse; det skete for at »skabe ro og for at arbejde for den rette ånd og kultur«, som der stod i pressemeddelelsen.

Tidligere på året havde bestyrelsen givet rektoren en advarsel for at have brudt skolens regler for alkohol og rusmidler. Ved samme møde havde Jeppe Brixvold også fået kritik for, at han havde undladt at informere bestyrelsen om en sag, hvor en lærer havde udsat en elev fra den svenske forfatterskole for et voldsomt verbalt overfald.

Med undersøgelsen i hånden konkluderede skolens nuværende bestyrelse, at der gennem skolens levetid er blevet set igennem fingre med grænseoverskridende adfærd.

Bestyrelsesformanden varsler nu forandringer, når det handler om den daglige ledelse af skolen. I den kommende tid skal bestyrelsen diskutere resultatet af whistleblowerundersøgelsen og mulighederne for at drive skolen på en ny måde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den proces kommer skolens bestyrelse til at diskutere med kulturminister Mette Bock, som ministeren skriver i sin kommentar:

»Næste fredag har jeg et møde med repræsentanter fra Forfatterskolens bestyrelse og den konstituerede rektor. På mødet skal vi tale om, hvilke konkrete tiltag Forfatterskolen vil iværksætte i forlængelse af undersøgelsens resultater. Jeg ser frem til at høre mere om, hvordan skolen vil løse udfordringerne«.

Men ministeren kan ikke bare læne sig tilbage og lade skolen klare sig selv, siger Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen. Han har fulgt udviklingen med bekymring og opfordrer Mette Bock til at hjælpe Forfatterskolen.

»Der er tale om en meget lille skole med få ressourcer, også når det gælder bestyrelse og administration. Så jeg synes, ministeren bør sætte sig i spidsen for arbejdet med at få skolen på ret kurs, så de her uacceptable ting ikke gentager sig. Det er en klar opfordring fra mig«, siger Mogens Jensen.

Han håber, Kulturministeriet vil stille de eksperter og kompetencer til rådighed, som Forfatterskolen har brug for.

»Det er en selvejende institution, men den hører under Kulturministeriet, og det er Kulturministeriet, som giver tilskud. Og den undersøgelse viser, at der er tale om en nødstedt skole, som har større problemer, end man først har troet, og så må ministeriet i al anstændighed hjælpe til«, siger Mogens Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden