0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Therese Jægtvik
Arkivfoto: Therese Jægtvik

Bodil Marie Stavning Thomsen er professor og formand for Forfatterskolens bestyrelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

11 personer beskyldes for grænseoverskridende adfærd på Forfatterskolen

Skolen har gennem en whistleblower-ordning modtaget 43 indberetninger om chikane eller krænkelser, der skal være foregået i perioden 1989 til 2018. Indberetningerne vedrører i alt 11 personer, lyder det fra skolens bestyrelse.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forfatterskolen har gennem en længere årrække accepteret en krænkende kultur, og det skal der nu ryddes op i. Det er konklusionen fra skolens bestyrelse, der har modtaget resultatet af en whistleblower-undersøgelse, der skal vise, om der er foregået chikane eller krænkelser af skolens elever.

Undersøgelsen blev sat i gang 26. oktober og løb frem til 15. december. Her kunne man anonymt skrive til en postkasse bestyret af advokatfirmaet Sirius. Nu fremlægger Forfatterskolens bestyrelse resultatet af undersøgelsen.

Skolen modtog 43 indberetninger om personer, der har haft tilknytning til Forfatterskolen i perioden 1989 til 2018, og hele 27 af disse indberetninger vedrører personer, der har haft en ledelsesfunktion.

»Størstedelen af indberetningerne vedrører mere end én person og mere end én isoleret hændelse. Indberetningerne vedrører i alt 11 personer«, skriver bestyrelsen i en pressemeddelelse, der fortsætter:

»Undersøgelsens resultater bidrager til bestyrelsens samlede billede af en kultur på Forfatterskolen, der historisk har set gennem fingre med grænseoverskridende adfærd, og den understøtter de forandringer i skolens ledelse og kultur, som bestyrelsen igangsatte med ændrede adfærdsregler i 2017«.

Bestyrelsen skriver samtidig, at undersøgelsen vil »fungere som et vigtigt redskab i den kulturændring, som bestyrelsen er i færd med at implementere«.

Skolen har de seneste år måtte sige farvel til to rektorer: I 2015 gik Pablo Llambias af, efter at han havde udsat en elev for sexchikane, og i efteråret 2018 afskedigede man Jeppe Brixvold, fordi skolens bestyrelse vurderede, at han ikke var den rette til at skabe ro om skolen.

Brev fra 55 forfattere

Undersøgelsen og fyringen af Jeppe Brixvold blev udløst, da skolens bestyrelse 17. oktober sidste år modtog et brev fra 55 forfattere, mange af dem tidligere elever på skolen. Forfatterne opfordrede bestyrelsen til at sætte gang i en uvildig undersøgelse, og skrev blandt andet:

»Forhåbentlig foregår der ikke hverken sexchikane eller upassende opførsel på Forfatterskolen nu, men hvis der tidligere er foregået upassende opførsel mener vi, at der skal ryddes op i det, hvis Forfatterskolen også for fremtiden skal bevare sit gode navn og rygte«.

Ni dage efter brevet landede hos bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen, satte hun sit navn under en pressemeddelelse, hvor der stod, at der nu blev etableret en whistleblowerundersøgelse, og at bestyrelsen havde valgt at afskedige rektor Jeppe Brixvold. Han er ikke nævnt i brevet, men fyringen skete »for at skabe ro og for at arbejde for den rette ånd og kultur«, stod der i pressemeddelelsen fra 26. oktober.

I ugerne efter fyringen diskuterede bestyrelsen og Brixvold sagen gennem medierne. Han har gennem hele forløbet fastholdt, at han ikke har krænket nogen og blev ofret af en bestyrelse, der gik i panik, da de modtog brevet fra de 55 forfattere.

Bodil Marie Stavning Thomsen har sagt, at brevet spillede en rolle, men at Jeppe Brixvold også blev fyret, fordi bestyrelsen ikke var tilfreds med hans ledelse af skolen, og at det var det »samlede billede«, der kostede ham jobbet.

Siden kom det frem, at rektoren i maj 2018 fik en advarsel af bestyrelsen for at have brudt skolens regler for alkohol- og rusmidler ved en fest på skolen i 2017.

Ved samme bestyrelsesmøde fik Jeppe Brixvold ifølge Politikens oplysninger en påtale for et andet forløb, der har fyldt meget i bestyrelsen vurdering af hans arbejde.

Genansatte fyret lærer

Sagen handler om en lærer, som i 2010 blev bortvist fra skolen, fordi han havde overfuset en kvindelig elev på en studietur. I december 2015, da Jeppe Brixvold netop var tiltrådt som rektor, sad han i spidsen for et ansættelsesudvalg, der genansatte den bortviste lærer - uden at orientere bestyrelsen om beslutningen. Det skete først i 2016, da manden genoptog sit arbejde på skolen.

Da læreren i november 2016 var med på en studietur, denne gang til den svenske forfatterskole Biskops-Arnö, gik det galt igen. Han udsatte en svensk elev for et voldsomt verbalt overfald og flere lærere måtte gå imellem.

Efterfølgende undskyldte Jeppe Brixvold episoden over for den svenske skole og meddelte, at læreren var blevet sendt hjem - og havde fået en advarsel.

Annonce

Men han fortalte ikke Forfatterskolens bestyrelse om sagen. Der gik mere end et år, før et medlem af bestyrelsen hørte om aftenen på Biskops-Arnö fra anden siden. Jeppe Brixvold beklagede, at han han ikke havde fortalt skolens øverste ledelse om episoden og sagde, at han simpelthen havde glemt det.

Fyringen og whistleblower-undersøgelsen har rystet Forfatterskolen, der har udpeget en af skolens lærere, forfatteren Ursula Andkjær Olsen, som midlertidig rektor og desuden ansat vikarer for at lukke hullerne i skemaet.

Oprydningen bliver en bekostelig affære, foreløbig lyder ekstraregningen på 382.875 kroner. Pengene går blandt andet til de advokater, der har stået for whistleblowerundersøgelsen og rådgivning omkring fyringen af rektor samt lønninger til Jeppe Brixvold i opsigelsesperioden. Og indkøb af vikarer.

De ekstra udgifter rammer hårdt på skolen, som har et årligt budget 3,1 millioner kroner, og bestyrelsen bad i november kulturminister Mette Bock (LA) om hjælp til at betale regningen. Det afviste ministeren.

Derfor har skolen besluttet at skære dybt i budgettet for i år og spare studieturene væk samt sløjfe en udgivelse af elevernes tekster.

Kulturministeriets departementschef Marie Hansen strammede før jul grebet om Forfatterskolen og bad bestyrelsen forklare, hvordan man fremover vil sikre en »stabil kultur« og forebygge den uro, der har hersket på skolen.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?