Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marcio Jose Sanchez/AP
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Det er efterhånden to sæsoner siden, Colin Kaepernick senest har optrådt i NFL. Hans protestaktion, der har til formål at sætte fokus på strukturel racisme, har gjort ham til paria, men en helt blandt borgerrettighedsforkæmpere i USA.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor er Super Bowl blevet det mindst eftertragtede koncertjob: Han blev udstødt for sin protest. Nu er Kaepernick et sort ikon

Når store stjerner som Rihanna og Jay-Z takker nej til at underholde i pausen af Super Bowl, skyldes det solidariteten med den tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernicks protestaktion, som havde til formål at gøre opmærksom på den strukturelle racisme i USA.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere anså selv store stjerner som U2, Coldplay og Prince det som en kæmpe ære at få tilbudt tjansen som pauseunderholdning i Super Bowl. Med over 100 millioner tv-seere alene i USA er finalekampen i amerikansk fodbold en af de største tv-begivenheder overhovedet og giver dermed kunstnerne enorm eksponering. Sådan er det ikke længere, som du kan læse om i denne store feature.

Årsagen hedder Colin Kaepernick. Den tidligere quarterback fra San Francisco 49’ers nægtede i 2016 at rejse sig for nationalsangen under en træningskamp i protest mod den strukturelle racisme, der havde slået adskillige afroamerikanere ihjel – eksempelvis gennem politivold. Og Kaepernick gentog sin handling igennem hele NFL-sæsonen.

Han ville ikke »vise stolthed over et flag for et land, der undertrykker sorte og farvede mennesker«, som han sagde dengang.

En del støttede NFL-stjernen i hans solidaritet med minoriteterne i USA, og flere spillere begyndte også selv at knæle. Men langt de fleste så hans protest som mangel på respekt for de mennesker, der tjener i den amerikanske hær. Nogle af hans skarpeste kritikere opfordrede ham sågar til at flytte til Canada, når han alligevel fandt det »så slemt at være amerikaner«.

Hør podcast: Hvordan Super Bowl blev USA's nye slagmark
Hør podcast: Hvordan Super Bowl blev USA's nye slagmark

Henter…

Senere meldte Donald Trump sig også ind i debatten. I september 2017 krævede han, at alle spillere, der ikke vil stå op under nationalsangen, blev straffet. De skulle fyres, kommanderede han. Det førte den efterfølgende søndag til en opsigtsvækkende demonstration i NFL, hvor over 200 spillere knælede, mens resten – med få undtagelser – som symbol på samhørighed stod arm i arm på sidelinjen under nationalmelodien i fælles front mod Trump.

Colin Kaepernick forlod San Francisco 49’ers i 2016, og siden er han blevet udstødt fra ligaen. Derfor har han nu indledt en langtrukken retssag mod NFL-ejerne. Han er nemlig overbevist om, at ejerne er blevet enige om at tie ham ihjel ved ikke at ansætte ham.

Siden NFL og spillerne i november 2017 indgik en aftale, hvor ligaen forpligtede sig til at donere 89 millioner dollar til formål, der bekæmper social ulighed og strukturel racisme, er protesterne ebbet ud. Indtil nu, for efter at flere kunstnere såsom Rihanna og Jay-Z offentligt har erklæret, at de ikke vil optræde i Super Bowl-pauseshowet i solidaritet med Kaepernick, er diskussionen blusset op igen.

NFL har hele efteråret kæmpet med at få fat i en kunstner, der kunne fylde den cirka 15 minutter lange pause. I januar fik NFL så endelig et band til at spille det, som Variety i december kaldte for »musikkens mindst eftertragtede job«. Valget faldt på Maroon 5 – et valg, der også er blevet mødt med kritik.

Nogle ser det som en tilkendegivelse af, at bandet er imod alt det, som Colin Kaepernick står for: kampen mod strukturel racisme og politivold.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden