Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Glaseret keramisk flise med blåt blomstermotiv på hvid baggrund fra 1870-1880'erne.
Foto: The William Morris Society.

Glaseret keramisk flise med blåt blomstermotiv på hvid baggrund fra 1870-1880'erne.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmelderne anbefaler: Den naturinspirerede skønhed!

Uden William Morris havde engelske hjem, tekstiler, tapeter og møbler nok set anderledes ud og været mindre smukke. Stor udstilling med Morris’ tekstiler åbner på Nivaagaard i næste uge, hvor også forfatteren Ali Smith udkommer med en bog, der må siges at være til tiden. Titlen er ’Vinter’.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KIM SKOTTE OM FILM: RBG. Instr. Julie Cohen & Betsy West. Dokumentar. Biografpremiere 14. febr.

Den afdøde rapper Notorious B.I.G. har inspireret til øgenavnet Notorious RBG. Bag RBG gemmer sig et højst usædvanligt popkulturelt ikon, den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg. I vore dage kendt, elsket og hadet som den progressive kvindelige modstemme til Højesterets ærkekonservative mandskor, men på den lange historiske bane er hun den juridiske arkitekt bag den seje kamp for ligestilling i USA.

PETER MICHAEL HORNUNG OM KUNST: William Morris. Al magt til skønheden. Nivaagaards Malerisamling. Åbner 13. febr.

Uden William Morris (1834-1896) havde engelske hjem, tekstiler, tapeter, møbler etc. nok set anderledes ud – og været mindre smukke. Hovedpersonen i Nivaagaards kommende udstilling var nemlig hovedskikkelsen bag Arts & Crafts-bevægelsen, der stolt vendte ryggen til periodens ukritiske trang til industrialisering og effektiv masseproduktion. Omkring sig samlede Morris en lille hær af betydelige kunstnere, kunsthåndværkere, arkitekter og designere og stiftede et møbel- og tekstilfirma, men også et trykkeri, der stod for fremstillingen af særligt udsøgte tryksager. Han blev den succesrige forretningsmand, der ikke glemte socialismen og drømmen om, at alle burde have del i denne naturinspirerede skønhed.

SIMON LUND OM BEAT: Aidt/Nørlund: Housewarming. Album ude 15. febr.

Det er ikke noget nyt, at Nikolaj Nørlund søger inspiration i dansk poesi. Eller at han altid bliver bedre, når han får modspil. Og det er faktisk heller ikke nyt, at han arbejder sammen med forfatteren Naja Marie Aidt. Det gjorde de første gang i 1998 med forestillingen ’Blæs på Odysseus’ og igen med ’Andersens Drømme’ i 2005. Flere Aidt-tekster har fundet vej til Nørlund-sange. Men med det (tydeligvis!) dansksprogede ’Housewarming’ er det første gang, at Aidt/Nørlund udgiver et helt album sammen.

JES STEIN PEDERSEN OM BØGER: Ali Smith. Vinter. Gyldendal. Udkommer 15. febr.

Ali Smiths årstids-kvartet er efter opus et, ’Efterår’, nu nået til ’Vinter’. I ’Efterår’ beskrev hun Storbritannien efter Brexit, men også den nye verden, hvor fakta ikke længere er fakta. I ’Vinter’ zoomer hun endnu en gang ind på den dysfunktionalitet, som synes at kendetegne vor tid. I centrum er Sophia Cleves, der er lige så nærig som Ebenezer Scrooge i Charles Dickens’ berømte vintereventyr. Men også fortolkninger af Shakespeare og Virginia Woolf blander sig i Smiths roman, hvor det er vinter på alle mulige måder. Både i den iskolde virkelighed og i overført betydning.

THOMAS MICHELSEN OM KLASSISK: Madrigalens renæssance. Studentergårdens Festsal, Tagensvej 15, Kbh. N. 16. febr.

Det er interessant, når en gruppe musikere specialiserer sig og virkelig går i dybden. For eksempel med vokalmusik så gammel som renæssancens italienske madrigaler fra 1500-tallet. Det gør vokalgruppen Musica Ficta og deres dirigent Bo Holten, og på lørdag kan man opleve dem fortolke de små musikdramatiske scener, som ofte skildrer ulykkelig kærlighed. Det er opera i miniformat fra før, der var noget, der hed opera.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden