Forestil dig, at to politikere stiller op til et demokratisk valg til posten som statsminister.
Den ene kandidat får alle sine gode gerninger og succeser bragt øverst i de søgeresultater, der dukker op, når vælgerne søger på politikeren på Google eller andre nettjenester. Den anden kandidat får derimod udstillet sine allerværste fiaskoer og gerninger i toppen af søgeresultaterne.
»Så er det klart, at den første har lettere ved at vinde«, siger Mikkel Flyverbom, der er professor på Copenhagen Business School med speciale i kommunikation og digitale teknologier.
Dette er ikke kun et tænkt scenarie. Lobbyister bruger i stigende grad teknisk viden om algoritmerne og mekanismerne bag de dominerende nettjenester til at sørge for, at almindelige mennesker for eksempel udelukkende møder negative artikler eller videoer om en sag på Google og andre tjenester, så det kun er én side af sagen, der dukker op.
Det er et ekstremt magtfuldt værktøj i en digital verden, hvor folk i høj grad finder deres informationer gennem for eksempel Googles søgemaskine, siger professoren, der netop har udgivet en videnskabelig artikel om emnet.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her