Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
A. Dagli Orti/Scala, Firenze.
Foto: A. Dagli Orti/Scala, Firenze.

Et udsnit af Lucas Cranach den Ældres såkaldte 'Reformationsalter', hvor reformatoren Martin Luther og hans kreds af tilhængere har erstattet Jesus og hans tolv disciple. Maleriet er signeret og dateret 1546.

Bog om måltidets kunsthistorie forlyster og forfører læseren med forret, hovedret og dessert

Professor Lise Bek har begået et stort og informationsrigt værk om alt det, der vedrører den kunstneriske fremstilling af det, som vi mennesker sætter til livs, når vi stiller vores sult.

FOR ABONNENTER

At skrive en måltidets kunsthistorie, om dets iscenesættelse som stilleben fra billedkunstens begyndelse til i dag, vil være en overordentlig stor mundfuld for enhver. Skal projektet lykkes, kræver det en kunsthistoriker af den gamle skole, fra dengang, hvor en kandidat i faget skulle vide lige så meget om pyramiderne og propylæerne som om Picasso og Per Kirkeby. For det krav om monumentkendskab, som emnet stiller til forfatteren, er intet mindre end enormt og rækker fra antikken over renæssancen, barokken, realismen, impressionismen til i dag, hvor kunst er lige så meget handling og happening som noget, man kan stille på en sokkel eller hænge på en væg.

Emnet kalder på en professor emeritus, en forsker, der har fyldt sit akademiske liv med billedoplevelser og billedanalyser og nu har fået tid og overblik nok til at gøre status. Det har Lise Bek. Hun var professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet fra 1990 til 1996, og tidligere har hun især beskæftiget sig med arkitektur, rumanalyse og renæssanceforskning, og hendes forrige bog, ’Arkitektur som synlig tale’, udkom i 2010.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden