Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jim Watson/Ritzau Scanpix
Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix

47 procent af Donald Trumps hvide partifæller kan bedst lide, når folk taler engelsk, viser nye tal. Hvad præsidenten selv har det med fremmedsprog, melder undersøgelsen ikke noget om.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amerikanske republikanere bryder sig ikke om at høre andre sprog end engelsk

Næsten halvdelen af alle hvide republikanere siger, at det irriterer dem at høre folk tale fremmedsprog offentligt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

47 procent af de hvide adspurgte republikanere finder det ’noget’ eller ’meget’ generende at høre mennesker tale et andet sprog end engelsk på et offentligt sted. Det viser en undersøgelse foretaget af Pew Research Center.

Til sammenligning gælder det 18 procent af de hvide demokrater. I gennemsnit irriterer det 29 procent af amerikanerne, hvis de overhører spansk, fransk, hindi, mandarin, bahasa indonesia eller andre fremmedsprog i det offentlige rum.

USA har ikke et nationalsprog, men flertallet benytter engelsk som hovedsprog. Samtidig taler én af fem amerikanere et andet sprog end engelsk i hjemmet og er således tosprogede.

Ud over politisk tilhørsforhold er det alder og uddannelse, der er afgørende for, hvilken grad af sproglig sensibilitet de adspurgte i undersøgelsen udviser. 18 procent af de hvide unge under 30 bryder sig ikke om at høre andet end engelsk offentligt, mens 43 procent af de 50-63-årige føler ubehag. For dem over 65 er tallet 45 procent.

Svækker værdier

Den nye rapport kommer lige efter en anden af Pews undersøgelser, der har fokus på demografi. Her mente 37 procent af de adspurgte republikanere, at det vil være dårligt for USA, hvis »majoriteten af befolkningen udgøres af sorte, asiater, latinoer og andre raceminoriteter.

Næsten 60 procent af republikanerne mente, at en majoritet af ’ikkehvide’ ville »svække amerikanske traditioner og værdier«, og at det ville føre til flere konflikter mellem de forskellige etniske grupper.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden