0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Han udstiller hykleriet og er hårdtslående: Philip Ytournel får årets Hørup-pris

Avisens tegner Philip Ytournel vinder Hørup-prisen. Han er konfronterende og hårdtslående, lyder det blandt andet i begrundelsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

»Han nøjes ikke med at trække bukserne ned på politikerne. Han slår også hårdt på de bare balder, så det synger i spalterne og på sitet«, sagde chefredaktør Christian Jensen, da Politiken-tegner Philip Ytournel modtog årets Hørup-pris.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Hørup-pris til en skrivende medarbejder ved Politiken går til … en tegner: Philip Ytournel.

»Han er hårdtslående. Han er konfronterende. Han udstiller hykleriet. Han deler folk efter anskuelse. Han nøjes ikke med at trække bukserne ned på politikerne. Han slår også hårdt på de bare balder, så det synger i spalterne og på sitet«, sagde chefredaktør Christian Jensen ved et prisarrangement på Politikens redaktion onsdag eftermiddag.

Prisen er opkaldt efter Viggo Hørup, Politikens grundlægger. Ytournel er tidligere hædret for ’årets bladtegning’, som chefredaktøren er vild med. I tegningen lader Ytournel en servil Kristian Thulesen Dahl servere kamel til tre forslåede borgerlige formænd, Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen. Særligt Samuelsen er groggy. Men Ytournel lader ham sige: »Jeg kan godt klemme lidt mere ned«.

Hele kollapset i det borgerlige Danmark, som Christian Jensen siger.

Men du skal vide, at din grimme stol, dine skøre tanker, dine skønne streger og dit evigt kritiske – og selvkritiske – blik er en vigtig del af Hørups ånd fortolket gennem et 2019-prisme

Yournel »gjorde det, vi altid skal huske: At stille os kritisk overfor enhver form for udøvelse af magt«. Men det gælder »også den, der tilsmigrer os selv«.

Derfor måtte Christian Jensen desuden hylde Philip Ytournel for »en særlig evne til også at udstille vores egne dilemmaer. Du tegner en mand, der sidder med en opslået avis med klimakamp på forsiden, mens bagsiden er fyldt med flyannoncer. Den kradser«, mente chefredaktøren. Men »tak for det«, sagde han.

Forud for prisarrangementet havde de to fået en god snak på tegnerens kontor – med chefredaktøren anbragt i en stol, som Ytournel angiveligt ikke længere må have hjemme i privaten.

»Jeg forstår din hustru til fulde«, sagde Christian Jensen.

»Men du skal vide, at din grimme stol, dine skøre tanker, dine skønne streger og dit evigt kritiske – og selvkritiske – blik er en vigtig del af Hørups ånd fortolket gennem et 2019-prisme«.

Chefredaktøren hyldede Ytournel for tegnerens indignation, hans vrede og hans spidsvinklede kommentarer til uduelighed og magtfuldkommenhed.

Se Philip Ytournels seneste valgtegning her:

Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN