0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mike Blake/Ritzau Scanpix
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix

Courtney Love er blandt de musikere, som nu sagsøger Universal Music.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere musikere sagsøger verdens største musikselskab efter ødelæggende storbrand

Universal Music beskyldes for at have hemmeligholdt, at store mængder af værdifuldt materiale gik tabt i en brand i 2008 og samtidig have indkasseret 1 milliard kroner i erstatning, som de berørte kunstnere havde krav på halvdelen af.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere musikere er gået sammen om at sagsøge verdens største musikselskab, Universal Music, efter det er kommet frem, at oceaner af værdifuldt materiale gik tabt ved en brand i 2008, skriver BBC.

Efter branden påstod Universal Music, at intet af særlig værdi var gået tabt i flammerne.

Men for to uger siden afslørede The New York Times, at op mod 500.000 masterbånd med bl.a. Louis Armstrong, Billie Holiday, Elton John, Nirvana, Judy Garland og Chuck Berry smeltede væk.

Fred Prouser/Ritzau Scanpix
Foto: Fred Prouser/Ritzau Scanpix

Ifølge The New York Times gik store mængder værdifuldt musikmateriale tabt under branden i 2008.

Det er bandene Soundgarden og Hole med Courtney Love, sangeren Steve Earle samt boet efter de to afdøde musikere Tom Petty og Tupac Shakur, der har indgivet et gruppesøgsmål mod Universal, som andre kunstnere nu har mulighed for at tilslutte sig.

Og ifølge sagsakterne beskylder de musikselskabet for at have opbevaret materialet et sted, som er kendt som en brandfælde, og for at skjule omfanget af ødelæggelser for kunstnerne.

Skjuler erstatningspenge

Ifølge søgsmålet har Universal Music, mens de har holdt skaderne skjult for kunstnerne, lukkede forsikringssager og indgået fortrolige forlig, som har indbragt selskabet cirka 1 milliard kroner i erstatning.

»Særlig vigtigt er det, at Universal Music ikke delte erstatningerne med sagsøgerne, de kunstnere, hvis livsværk blev ødelagt ved branden, selv om de ifølge deres kontrakter har krav på 50 procent af de udbetalinger«, står der i søgsmålets dokumenter.

Administrerende direktør hos Universal Music Group sir Lucian Grainge gav i sidste uge medarbejderne besked på at samarbejde med de kunstnere, som forsøger at finde ud af, om deres materiale er blevet ramt af branden.

»Vi skylder vores kunstnere gennemsigtighed. Vi skylder dem svar«, lød det fra Grainge.

Men samtidig betvivler Universal Music historien i The New York Times, som ifølge selskabet indeholder »talrige unøjagtigheder« og »grundlæggende misforståelser om omfanget af ulykken«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden