0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Den er kontroversiel«: Netflix klipper selvmordsscene ud af tv-serie efter hård kritik

Med en tredje sæson på vej af Netflix-serien ’Døde piger lyver ikke’ har producenten nu valgt at droppe eksplicitte billeder af hovedpersonens selvmord.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Beth Dubber/Netflix/Beth Dubber/Netflix
Foto: Beth Dubber/Netflix/Beth Dubber/Netflix

Hannah Baker begår selvmord i serien 'Døde piger lyver ikke'. Netflix fjerner nu scenen efter kritik.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig skulle den jo være en hjælp for unge med selvmordstanker. Netflix-serien ’Døde piger lyver ikke’ om Hannah Baker, der begår selvmord, skulle aftabuisere psykisk sårbarhed, mobning og andre temaer med særlig relevans for teenagere.

Men straks efter premieren fik serien skarp kritik for at inspirere andre unge til at ende deres liv på lignende vis.

Netflix klarede skærene. Først. Så meddelte en forskergruppe i april, at selvmordsraten blandt 10-17-årige amerikanere pludselig lå foruroligende højt. Faktisk 28,9 procent højere end i de foregående år.

Og nu bekræfter seriens skabere altså, at de klipper hovedpersonen Hannah Bakers selvmord ud. Det skriver det amerikanske medie Variety.

»Vores kreative intention med at vise selvmordets grimme, smertefulde virkelighed på en så eksplicit måde i sæson et var at fortælle om den sande grusomhed i sådan en handling og sikre, at ingen andre nogensinde ville ønske at overgå den«, skriver seriens chef Brian Yorkey i en udtalelse.

»Men imens vi gør klar til at lancere sæson tre, har vi hørt bekymringer om scenen fra dr. Christine Moutier ved Den Amerikanske Fond for Selvmordsforebyggelse og andre, og vi er blevet enige med Netflix om at omredigere den. Ingen enkelt scene er vigtigere end seriens overlevelse og dens besked om, at vi må tage os bedre af hinanden. Vi mener, at denne redigering vil give serien mulighed for at gøre godt og samtidig afbøde enhver risiko for specielt sårbare unge seere«.

Nyt standpunkt

Om ’Døde piger lyver ikke’ er den direkte årsag til hoppet i selvmordsraten blandt helt unge amerikanere, kan forskerne ikke sige med sikkerhed. Men flere hjælpeorganisationer for folk med selvmordstanker har peget på, at særligt beskrivelser af, hvordan man kan tage livet af sig, før har inspireret andre til at gøre det samme.

I anden sæson forklarede seriens skuespillere i begyndelsen af hvert afsnit, hvor seerne kan få hjælp, hvis de går med selvmordstanker. Men at klippe scenen ud kom ikke på tale.

»Den er kontroversiel, men ingen er tvunget til at se den«, kommenterede Netflix’ administrerende direktør, Reed Hastings, dengang.

Nu er standpunktet tilsyneladende et nyt.

Herhjemme kommer nyheden på ryggen af en debat om selvmordsbeskrivelser. Den begyndte, da influenceren Fie Laursen lagde et langt afskedsbrev på sin Instagram-konto, inden hun forsøgte at tage sit eget liv. Kontoen havde 335.000 primært unge følgere, og det fik organisationer som Livslinien, der hjælper unge selvmordstruede, i alarmberedskab. Brevet er nu taget ned.

Efter planen skal ’Døde piger lyver ikke’ sæson tre have premiere senere på sommeren. Der er endnu ikke fastsat en dato.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts