0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skagens Kunstmuseer
Foto: Skagens Kunstmuseer
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan man opleve skagensmalernes skandaløse trekantsdrama fra første parket

Idyllisk ser det ud på P.S. Krøyers berømte malerier med kvinderne, der spadserer i strandkanten i deres lange hvide kjoler. Knap så idyllisk var hans ægteskab med skagensmaler Marie Krøyer, der forelskede sig i den lidenskabelige svenske komponist Hugo Alfvén. Et trekantsdrama, som nu kan opleves i genopsætningen af musicalen ’Lyset over Skagen’.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med kølige farver valgte Marie Krøyer at portrættere sin ægtefælle P.S. Krøyer og fik ham nærmest til at se en smule syg ud på dobbeltportrættet af de to skagensmalere, mens han farvelagde hende med mere varme.

Samme uligevægt var der i ægteskabet, hvor P.S. Krøyer ikke kunne forstå, hvorfor Marie Krøyer også ville være kunstner, hun var jo hans muse.

Marie Krøyer optræder på flere af hans malerier, men der er nok ét af dem, som han fortryder, at han malede. For da den svenske komponist Hugo Alfvén så det, forelskede hans sig i Marie Krøyer. Og da Marie Krøyer var godt træt af at leve i skyggen af sin selvoptagede mand, begyndte et stormfuldt trekantsdrama, da den lidenskabelige komponist dukkede op.

Kærlighedsdramaet mellem de tre kunstnere kan følges fra første parket i genopsætningen af den kulturhistoriske musical ’Lyset over Skagen’, som ikke blot handler om Krøyer-ægteparret, men også andre danske skagensmalere som Anna og Michael Anker.

Bag opsætningen står instruktøren Daniel Bohr, som også instruerede første opsætning i 2007, der tiltrak mere end 60.000 tilskuere. I rollerne ses blandt andre Tomas Ambt Kofod og Silke Biranell, Joachim Knop som P.S. Krøyer og Anders Bircow som fiskeskipper.

Musicalen får premiere 1. august i Arena Nord i Frederikshavn og kan efterfølgende opleves i flere byer rundt om i landet, blandt andet Odense og København.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden