0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alfonser, skallesmækkere og blåøjede idealister: Nyt kæmpeværk fortæller historien om 200 danskere, som frivilligt drog i krig mod russerne

I nyt kæmpeværk udfolder Mikkel Kirkebæk den vigtige, men næsten glemte historie om det frivillige Dansk-Baltisk Auxiliær Corps, der for 100 år siden kæmpede i de baltiske uafhængighedskrige.

En lille gruppe frivillige efter den første træning i Estland. De frivillige havde fået britiske uniformer, men var udstyret med det meget effektive lette dansk Madsen-maskingevær. Foto fra bogen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Om morgenen 26. marts 1919 stod den finske damper ’Merkur’ ud af Københavns Havn med 200 unge danske mænd ombord. De var frivillige i Dansk-Baltisk Auxiliær Corps, der skulle støtte Estland og Letland i kampen for uafhængighed.

Var de helte, som samtidens nationale og borgerlige kredse mente? Eller burde man som den daværende venstrefløj af al kraft bekæmpe dem som ’det laveste samfundskryb’?

Afgangen var på enhver måde kaotisk og tydede nærmest på det sidste. Flere af de frivillige havde i dagene inden brugt deres ’håndpenge’ (forskud) på 200 kr. (cirka 5.700 nutidskroner) til at drikke sig fra sans og samling, og nogle af dem dukkede aldrig op igen.

Estland havde også først i sidste øjeblik, 24. marts, overført de lovede 500.000 finmark (cirka 200.000 danske datidskroner) til at dække korpsets udgifter. Derfor kunne organisatorerne ikke nå at få fat i mange af de tilmeldte frivillige med militær træning og måtte nøjes med dem, der mere eller mindre tilfældigt kom forbi hvervekontoret i Frederiksberggade 6 i København.

Politisk var det frivillige korps delikat for den danske regering, som historikeren Mikkel Kirkebæk forklarer det på de første af de hele 1.208 velskrevne sider i tobindsværket ’Den yderste grænse’.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter