0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

2020: Din måde at sige årstallet på afgør, om du er smart eller konservativ

Dronning Margrethe sagde »to tusind og tyve« i sin nytårstale, mens mediepersonlighederne i ’Go’ morgen Danmark’ overvejende hældte til »tyve-tyve«. Og det bliver sandsynligvis sidstnævnte variant, der vinder kampen på dansk, skriver sprogforsker Marianne Rathje i denne klumme om ugens ord.

Andy Buchanan/Ritzau Scanpix
Foto: Andy Buchanan/Ritzau Scanpix

»To tusind og tyve« eller »tyve-tyve«? Her er vi til den traditionelle nytårsdukkert i South Queensferry i Skotland.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Så er vi hoppet ind i et nyt år og årti på én gang. Men hvordan skal vi sige det nye årstal? Jeg brugte den sidste dag i 2019 på at studere, hvordan vi omtaler det, der med tal skrives ’2020’.

Først var der fra morgenstunden ’Go’ Morgen Danmark’, der skulle hjælpe os med at slå nogle timer ihjel, mens vi ventede på den store nytårsaften. Der var inviteret gæster i studiet, der kunne fortælle om, hvad der venter os i det nye årti, når det gælder film, gadgets, motion og sociale medier, ligesom der var et panel af debattører i studiet, der skulle diskutere, hvilke temaer der havde været øverst på dagsordenen i det forgangne år.

I udsendelsen var der en klar overvægt af personer, der sagde ’tyve-tyve’. Kun to af alle deltagere i programmet, nemlig den ene vært Louise Wolff og debattøren Anne Sophia Hermansen, kaldte det nye år for »to tusind og tyve«. Og i slutningen af programmet var de to blevet så smittet af tyvetyve-stemningen, at de faktisk også sagde årstallet sådan.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Læs mere