I Ugens ord kan vi lige så godt tage fat i elefanten i rummet, som det med et engelsk udtryk hedder på nudansk, når der er et svært emne, som alle kender til og er opmærksomme på, men som det er ubehageligt tale om. Nemlig coronavirussen. Eller hedder det virusset?
Ifølge Retskrivningsordbogen kan det både hedde ’et virus’, ’virusset’, og ’en virus’, ’virussen’. Jeg er ikke den eneste, der har en fornemmelse af, at fælleskøn, altså ’en virus’ og ’virussen’, var det mest udbredte, før coronavirussen meldte sin ankomst, så lad os se, om denne antagelse er korrekt.
Da sars-virussen var på sit højeste tilbage i 2003, var avismediernes foretrukne form ’virussen’, der var næsten dobbelt så almindelig som intetkønsformen ’virusset’. I 2009, da svineinfluenzaen truede, var det stadig fælleskønsformen ’virussen’, der var det almindeligste, men ’virusset’ var blevet næsten lige så almindelig i aviserne.
I denne omgang med den nutidige coronavirus, der har hærget siden december 2019, er intetkønsformen ’virusset’ i den grad pludselig blevet populær: ’Virusset’ er næste fire gange så hyppig nu i forhold til ’virussen’. Så tror pokker, at vi er nogle, der synes, at der var gået lige lovlig meget intetkøn i den. Og det er ikke bare på skrift, at intetkønsformen råder – selv i TV-Avisen siger de ’virusset’.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind