0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Keramiker Anne Black vandt over Sallig Group, som ejer Netto, og firmaet Ronald A/S. Hun fik ret i, at hendes ophavsret blev krænket. Nu skal sagen køre i Østre Landsret.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Netto snyltede på keramikers design: Nu vil butikskæden have fjernet grim plet for salg af kopivarer

Dansk Industri og Dansk Erhverv er helt uenige om, hvad der er på spil i retssag mellem keramiker og Netto.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Butikskæden Netto snyltede på en keramikers design, da kæden for fire år siden fristede kunderne med en hængepotte, en vase og en lågkrukke.

Anne Blacks ophavsret blev krænket, fastslog Sø- og Handelsretten sidste år. Salling Group, som ejer Netto, og firmaet Ronald A/S måtte af med 1,5 millioner kroner.

Beløbet er et af de største, der er blevet tilkendt i sager om kopiering af brugskunst, men Salling Group og Ronald er gået videre til Østre Landsret for at blive frifundet.

Retssagen indledes onsdag, og undervejs vil den administrerende direktør i Dansk Erhverv indfinde sig i retten for at svare på spørgsmål. Brian Mikkelsen og organisationen er trådt ind i sagen for at støtte Salling Group.

På forhånd er der dermed sat blus under kedlerne. Dansk Erhverv hævder, at der er meget på spil.

Ja, faktisk vil det være »overordentligt vanskeligt« fremover for butikker at sælge selv helt simple brugsprodukter uden at løbe risikoen for at krænke andres ophavsrettigheder, såfremt Anne Black igen får medhold, lyder det advarende.

DI: Vi skal beskytte varemærker

En anden stor organisation i erhvervslivet har en helt anden vinkel på opgøret.

Dansk Industri mener, at patenter, varemærker, design og markedsføringsloven er væsentlige værn mod, at andre uberettiget kopierer de kreative og innovative erhverv.

»Det er helt afgørende, at virksomheder kan beskytte nyskabende produkter, som er resultatet af forskning og udvikling«, siger seniorchefkonsulent Lars Holm Nielsen i Dansk Industri.

I øvrigt får keramikeren opbakning fra blandt andre Forbundet af Arkitekter og Designere.

Der var tale om ’meget nærgående efterligninger’, fastslog handelsretten sidste år om de tre produkter, som Netto valgte at sælge som spotvarer. Prisen var 39 kroner per styk.

Derimod var Anne Blacks varer forbeholdt kunder i udvalgte forretninger som for eksempel Illums Bolighus, Bahne og keramikerens egen butik. Vasen stod til 250 kroner.

Måtte afskedige ansatte

Nettos leverandør var Ronald A/S, som havde fået fremstillet de tre ting i Kina. Firmaets direktør er Kenneth Plummer, der er kendt fra sit tidligere virke i DR. I et retsmøde har han sagt, at hans selskab ikke får lavet kopiprodukter i Kina.

Efter discountkædens salg dykkede omsætningen hos Anne Black betragteligt, og medarbejdere blev afskediget. Også hendes brand blev skadet, har en professor ved CBS forklaret.

Kunder kunne komme til at tro, at Anne Black var under afvikling, når ’hendes’ produkter blev solgt som spotvarer i Netto, har professoren sagt. Brandet blev udvandet, fordi hendes produkter ikke længere udtrykte høj kvalitet og værdi.

Retssagen drejer sig ikke bare om ophavsret. ’Grænseoverskridende’ har keramikeren sagt om Nettos markedsføring, fordi den lagde sig meget tæt op ad hendes. Kravet er tre millioner kroner i vederlag og erstatning.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden